Jedan od razloga zašto mnogi ljubitelji bilja pribjegavaju čuvanju sjemena paprike je očuvanje starih sorti. Taj posao započinje sjetvom odabranog sjemena i sadnjom na stalno mjesto.

Cvijet paprike ima prašnike i tučak, a najčešće se unakrsno oprašuje. Pelud (cvjetni prah) iz cvijeta jedne biljke pada na tučak druge. Zbog toga je potrebno da usjev bude jednosortni, jer ćemo tako osigurati sortno oprašivanje.

Kod sadnje je potrebno paziti na prostornu izolaciju kako ne bi došlo do križanja različitih sorti i nastanka hibrida.

Odaberite najbolje plodove

Kod čuvanja sjemena veliku ulogu ima iz kakvog ste ga ploda uzeli. Treba razlikovati tehnološku i fiziološku zrelost. U tehnološkoj zrelosti beremo plod paprike za sebe, međutim on još uvijek nije fiziološki zreo, sjeme nije završilo razvojne procese. Sjemenke iz nedozrelih plodova ostaju šture i neće klijati.

Plodovi trebaju biti zdravi, uzeti sa zdravih biljaka, na njima ne smije biti simptoma bolesti, napada štetnika, mehaničkih oštećenja.

Čuvajte se ljutih paprika

Najbolje je da nakon berbe ostavimo plod da se osuši oko mjesec dana prije uklanjanja sjemena. U slučaju da radite s ljutim paprikama, zaštite ruke i oči i radite u provjetrenoj prostoriji ili vani. Kapsaicin može iritirati oči, kožu, dišne organe.

S osnove se uklanja sjeme. Kada je paprika dobro prosušena, nije potrebno pranje sjemena i uklanjanje nečistoća.

No, pranjem u vodi ćemo pored nečistoća ukloniti i šture sjemenke koje plutaju na površini. Nakon toga sjeme se ostavi u tankom sloju na papirnatom ubrusu da se osuši.

Drugi način je da se suši u pećnici na temperaturi do 37ºC tijekom šest sati. Dobro osušeno sjeme puca pod pritiskom nokta. Čuva se u papirnatim vrećicama ili staklenim teglama na tamnom i prohladnom mjestu. Zapišite na pakiranjima vrstu, naziv sorte, godinu uzgoja i lokaciju s koje ste uzeli plodove u slučaju da imate veće količine sjemena.

Agroklub.com