Ljubitelji voćarstva znaju koliko je važno sačuvati voćne sadnice prije sadnje kako bi se osiguralo njihovo uspješno ukorjenjivanje i rast. Kada je riječ o transportu i pakovanju sadnica, posebna pažnja je neophodna kako bi se spriječila oštećenja od sušenja, mraza i povreda tijekom transporta.

Kada se voćne sadnice kupe u rasadniku ili u poljoprivrednoj apoteci, briga o njima tijekom perioda između kupovine i sadnje igra ključnu ulogu u njihovom zdravom razvoju. Evo nekoliko važnih savjeta kako očuvati voćne sadnice prije nego što budu posađene:

1. Održavanje vlažnosti korijena:

Držite korijenov sustav voćnih sadnica vlažnim, ali ne pretopljenim. Preporučuje se da se korenje povremeno poprska vodom kako bi se očuvala optimalna vlažnost.

2. Zaštita od sušenja:

Ako se sadnice transportiraju na otvorenom ili su izložene suncu, pokrijte korijenov sustav vlažnom tkaninom ili slamom kako biste spriječili sušenje tijekom transporta.

3. Očuvanje hladnoće:

Ako je moguće, čuvajte sadnice u hladnjaku ili na drugom hladnom mjestu tijekom perioda između kupovine i sadnje. Ovo će pomoći u usporavanju metaboličkih procesa i očuvanju vitalnosti sadnica.

4. Kontrola temperature:

Izbjegavajte ekstremne temperature koje mogu negativno utjecati na sadnice. Ako su napolju izuzetno visoke ili niske temperature, razmotrite privremeno skladištenje sadnica u prostoru s kontroliranom temperaturom.

5. Pakovanje za dodatnu zaštitu:

Ako je predviđeno da će sadnice biti izložene transportu, dodatno ih zaštitite omotavanjem korijena u vlažnu mahovinu, strugotinu ili slamu. Ovo će pružiti dodatnu izolaciju i zaštititi ih od vanjskih utjecaja.

6. Pravilno obilježavanje i razvrstavanje:

Obilježite svaku sadnicu s relevantnim informacijama o vrsti, sorti, i drugim bitnim podacima. Razvrstajte ih prema njihovim karakteristikama kako biste olakšali proces sadnje kada dođe vrijeme.

7. Redovna inspekcija:

Povremeno pregledajte sadnice tijekom perioda čuvanja. Ako primijetite bilo kakve promjene u stanju ili znakove bolesti, poduzmite odgovarajuće korake kako biste ih sačuvali od daljih oštećenja.

Sljedeći ove savjete, voćne sadnice će zadržati svoju vitalnost i pripremiti se za uspješan prelazak iz rasadnika u novo okruženje tijekom sadnje. Važno je osigurati da proces transporta i čuvanja bude pažljivo vođen kako bi se osigurao optimalan početak za ove mlade biljke.

agrosavjet.com