Zima je vrijeme kada se mnogi od nas okreću konzerviranju hrane i skladištenju namirnica kako bi bili spremni za hladne mjesece. Jedna od najvažnijih namirnica koju treba sačuvati za zimu je bijeli luk/češnjak. Ove biljka ne samo da dodaje ukus vašim jelima, već je i prepuna hranjivih materija i ima brojne zdravstvene prednosti. Kako biste osigurali da vam bijeli luk/češnjak ostane svjež tijekom zime, slijedite ove korisne smjernice.

Prvo pravilo čuvanja bijelog luka/češnjaka je osigurati mu suho, zračno i hladno spremište. Vlažne i tople prostorije nisu prijatelji ovom lukovičastom povrću, jer se u takvim uvjetima brže kvare, trunu i razvijaju izboji i korijenje. Što je luk zreliji, to će bolje i duže trajati. S obzirom na to, važno je odvojiti zrele i suhe lukovice od vlažnih i nezrelih te ih potrošiti što prije.

Prije nego što krenete sa skladištenjem, odvojite najdeblje, najzdravije i zrele češnjeve za sadnju u idućem uzgojnom ciklusu. Ako na lukovicama ostave stabljike, luk možete isplesti u vijence i objesiti ga o grede u spremištu. Ako ste odstranili stabljike, lukovice čuvajte u plitkim košaricama, vrećama ili gajbicama u tankom sloju, ne debljem od 30 cm. Također, ako ćete češnjak smjestiti na police, osigurajte da oko njega struji zrak, što će dodatno pomoći u očuvanju njegove svježine.

Važno je redovno pregledati i prebirati lukovice, posebno ako ih imate u većim količinama. Ovako ćete brzo primijetiti eventualne znakove kvarenja i moći ih odvojiti prije nego što šteta postane veća.

Što se tiče temperature skladištenja, najpovoljnija temperatura za čuvanje bijelog luka je između -1 i +2 stupnja Celzijusa. Međutim, bijeli luk neće stradati zimi ako temperatura u prostoriji ne bude niža od minus 3 stupnja Celzijusa. Čak i ako se slučajno smrznu, nemojte paničariti i ne dirajte ih. Ostavite ih da se postupno odmrznu i obnove svoj kvalitetu.

Uz ove jednostavne smjernice, možete uživati u svježem bijelom luku tijekom cijele zime. Osim što ćete sačuvati ukus i nutritivnu vrijednost ovih namirnica, također ćete uštedjeti novac i smanjiti svoju zavisnost o trgovinama tijekom hladnih mjeseci. Sada, kad znate kako pravilno čuvati bijeli luk, spremni ste za ukusne zimske obroke.