Matična biljka rajčice mora biti zdrava, zaperak dug oko 10 do 15 cm, zdrav, bez znakova bolesti ili oštećenja

Imate omiljenu sortu rajčice i voljeli biste je razmnožiti? Dovoljno je uzeti bočni izdanak, takozvani zaperak koji raste iz pazuha lista, između glavnog stabla i grane.

Matična biljka rajčice mora biti zdrava, zaperak dug oko 10 do 15 cm, zdrav, bez znakova bolesti ili oštećenja. Pažljivo ga odsijecite pritom pazeći da ne oštetite glavnu stabljiku.

Dva su načina na koje ih možete ukorijeniti – u vodi ili sadnjom u zemlju.

Ukorjenjivanje u vodi

Stavite ih u posudu s vodom tako da je donji dio uronjen, a listovi iznad vode. Mijenjajte je svakih nekoliko dana. Korijeni će početi rasti za oko 1 do 2 tjedna.

Kada budu dugi oko 5 cm, posadite ga u zemlju kao što biste običnu sadnicu rajčice.

Ukorjenjivanje u zemlji

Drugi način je ukorjenjivanje u zemlji. Nakon što ste ih odsjekli, posadite ih u vlažnu, dobro dreniranu zemlju. Zalijte ih i stavite na svjetlo mjesto, ali ne direktno na sunce. Može to biti u manjoj posudi iz koje ćete ga kasnije presaditi ili u većoj u kojoj će ostati cijelo vrijeme.

Korijeni će se početi razvijati unutar nekoliko tjedana. Lagano ga povucite da vidite pruža li otpor, što je znak da se ukorijenio.

Korisni savjeti

Rajčica voli puno sunca, pa osigurajte da vaše nove biljke dobiju dovoljno svjetla. Redovno ih zalijevajte, ali ne prekomjerno.

Pratite iz zbog znakova bolesti ili štetnika te intervenirajte po potrebi, piše Agroklub.ba