Lavanda osvaja prelijepim ljubičastim cvjetovima i aromatičnim mirisom, a stručnjaci donose savjete kako da pravilnom skrbi postignete njen raskošan rast

Zbog predivnog izgleda i aromatičnog mirisa, lavanda je mnogima najomiljeniji odabir za sadnju u vrtu, pogotovo iz razloga što je, uz sve svoje prednosti, i iznimno otporna.

No, iako se iznimno lako uzgaja i ne zahtjeva puno brige, čak i ona ima neke preduvjete koje vrijedi zadovoljiti kako biste dugotrajno uživali u njenom raskošnom rastu.

Gdje je najbolje posaditi lavandu?

Lavanda će najbolje rasti izložena direktnom suncu i na otvorenoj poziciji u vrtu. Uz to, najbolje će joj odgovarati zemlja koja je vrlo propusna i ne zadržava mnoštvo vlage.

'Svakako izbjegnite sadnju na lokaciji koja je čak i dio dana u hladu jer će se vaša lavanda ondje mučiti da opstane', napominje iskusni vrtlar Jack Sutcliffe.

Orezivanje

Orezivanje je ključni postupak u brizi za lavandu jer bez njega biljka postaje drvenasta, suha i neatraktivna.

Redovitim uklanjanjem ocvalih dijelova, osigurat ćete bogatiji rast novih izdanaka, a ovaj postupak svakako izvršite u kasnu zimu ili rano proljeće kako biste je pripremili za puni cvat u ljeto.

'Kod orezivanja, ostavite samo 15 centimetara biljke iznad tla te uklonite sve ocvale dijelove', tvrdi Sutcliffe.
Koliko često zalijevati lavandu?

Za razliku od većine vrtnog bilja, lavandi ne odgovara učestalo zalijevanje, a prekomjerne količine vode mogu naštetiti njenom rastu.

Stoga, lavandu zalijevajte tek kada primijetite da se zemlja potpuno osušila!

Presađivanje i gnojenje

Za najuspješniji rast lavande, presadite je svake dvije do tri godine. Tijekom ovog procesa, lavande nerijetko uvenu, no to je posve normalna reakcija nakon koje slijedi još raskošniji cvat!

Za kraj, tijekom vegetacije u ljetnim mjesecima, zemlju jednom mjesečno obogatite gnojivom, koje nije potrebno dodavati u hladnijem dijelu godine.