Pred nama je sadnja crvenog luka, najčešće vrste iz porodice lukova koju uzgajamo u vrtovima. Obavlja se kada nastanu povoljni vremenski uvjeti. Odgovara mu nešto toplije zemljište nego češnjaku.

Kako ga posaditi?

Dobri predusjevi su: grašak, grah, kupus, tikvice i druge povrtne vrste. Često se sadi u združenom usjevu s mrkvom koja svojim mirisom tjera lukovu muhu. Sorte mogu imati različit vegetacijski period od 90 do 180 dana. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje je 3ºC, dok se optimalna kreće od 12 do 25ºC. Površina treba biti osunčana, a zemlja drenirana. Međuredni razmak se kreće od 15 do 25 cm, dok je u redu oko 8 cm - piše Agroklub.

Obratite pažnju na sadni materijal

Odaberite odgovarajuće sorte koje želite uzgajati. Rana kupovina će vam dati veći izbor, a često se događa da za krajnje termine sadnje lučica nema u ponudi.

Prilikom kupovine dobro ih pregledajte. Trebaju biti odjevene u listove omotače koji su sjajni i suhi.

Ne smiju biti mokre ili da na njima uočite promjene boje nastale zbog djelovanja vlage. Mekani, vlažni, truli komadi u pakiranju znak su da ga ne kupujete. Ne smiju biti ni smrežurane sa zelenim listovima. To je siguran znak da su hranjive tvari usmjerene na razvoj listova, korijen je slab. Kada ih koristimo za sjetvu glavice će ostati male. Kada nemaju listove omotače, odnosno kada su gole, podložne su brzom isušivanju, truljenju i napadu štetnika. Korijen treba biti očuvan, a dno luka cijelo.

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti za čuvanje je temperatura od 10 do 15°C i vlažnost zraka od 70 do 75 posto.

Sitne lučice, promjera manjeg od 1,5 cm se ne preporučuju. One imaju manji potencijal, sadrže manje hranjivih tvari. Odlikuju se sporijim rastom, a daju sitnije glavice. Idealna veličina je promjera 2 cm. One najmanje idu u sjeme, što nije slučaj s krupnim komadima oko 2,5 cm i većim. Najkrupnije će dati više listova.