Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini za svibanj iznosila je 981 KM, ali brojnim obiteljima ova statistika ne znači mnogo, jer primanja, ali i cijene variraju od grada do grada.

Pravo pitanje

Za isti mjesec potrošačka korpa iznosila je 2.064 KM pa je pravo pitanje kako su brojne obitelji uopće pregurale od prvog do prvog. Mnogima, kada kupe samo ono najosnovnije za domaćinstvo, ne ostane čak ni za račune, a kamoli za nešto više od toga.

Od jedne prosječne plaće četveročlana obitelj jedva može pokriti mjesečne troškove za namirnice. S druge strane, cijene svakodnevno i nezaustavljivo rastu, a građani, uz sve druge probleme, sve teže žive, piše Dnevni avaz.

Osnovne namirnice

Četveročlanoj obitelji (roditelji i dvoje maloljetne djece) mjesečno je za hranu potrebno i više od prosječne plaće. Primjera radi, za doručak, koji se sastoji od kruha, mlijeka, 200 grama salame, 200 grama sira, mliječnog namaza, viršli, potrebno je oko 10 KM. Mjesečno, to iznosi oko 300 KM.

Obiteljski ručak, koji čine juha, oko 700 grama teletine, pola kilograma krumpira i paprika, sok, slatko, košta oko 20 KM. Mjesečno je potrebno oko 500, uzimajući u obzir i druge namirnice za ručak, poput tjestenine, piletine, kao i začine, maslac, ulje.

Također, za večeru i voće četveročlana obitelj mjesečno bi trebala izdvojiti oko 200 KM.

Nema strategije

Marin Bago iz Udruženja potrošača “Fortuna” kaže da tiha poskupljenja traju godinama, a vlast nema nikakvu strategiju, ali da BiH ima potencijal da proizvodi još više.

''Cijene zaista rastu, a odnos između primanja i potreba je katastrofalan. Nijedna zemlja u regionu nema takav odnos. Porodice rade da prežive, konstantno se odriču i to nije ambijent u kojem neko želi živjeti i djecu odgajati. Sve ovo je posljedica dugogodišnjeg nepostojanja strategije i plana. Kada bi se barem porodice oslobodile plaćanja vrtića ili onoga što je potrebno za osnovno obrazovanje, bilo bi puno lakše. Ali vlast čak ni to ne može osigurati, nego daju neke subvencije'', govori Bago.

Mjesečno 60 KM za kruh

Jedna četveročlana obitelj na mjesečnoj bazi u prosjeku treba imati samo 60 KM za kruh. Za korpu koja bi podmirila mjesečne potrebe, uključujući i promotivne cijene artikala, potrebno je minimalno 450 KM, i to samo za kruh, rižu, makarone, meso, jaja i ulje.