Kako biste imali jak imunitet i kako bi organizam optimalno funkcionirao, s vremena na vrijeme priuštite mu detoks.

Važnu ulogu u čišćenju organizma igra upravo limfni sustav.

Limfni sustav dio je cirkulacijskog sustava te je zadužen za skupljanje otpadnih tvari iz stanica i tkiva te za njihovu eliminaciju iz organizma putem limfnih čvorova, limfnih žila i limfnih organa.

Njegov veći dio nalazi se u probavnom sustavu, piše Alternativa za vas.

Osim što pomaže detoksu, limfni sustav transportira leukocite ili bijele krvne stanice, koje su ključne za obranu organizma od infekcija i drugih bolesti.

On također apsorbira masnoće iz probavnog sustava.

Neki od simptoma i znakova koji mogu upućivati na začepljenost limfnog sustava toksinima su: kožna oboljenja hladni udovi glavobolja krutost cijelog tijela probavne tegobe kronični umor sinusne infekcije povećani limfni čvorovi.

Budući da čak 95% limfnog sustava sačinjava voda, za njegov rad važna je dostatna hidratacija organizma.

Limfa se ne može pokrenuti bez dovoljne količine tekućine i ne uspijeva obavljati svoju funkciju eliminacije otpadnih tvari.

Upravo su citrusi, poput grejpa naranče i limuna, odlični za pokretanje uspavanog limfnog sustava, i to zahvaljujući sastojcima kao što su voćne kiseline i vitamini, koji izvrsno stimuliraju i čiste limfu.

9-dnevni detoks limfe uz pomoć limuna

Jedan od najboljih citrusa za pokretanje limfe jest limun.

Ne kaže se bez razloga: ”Kada vam život da limun, napravite limunadu”.

No, umjesto da limun pomiješate s vodom i šećerom, kao što se radi za pripremu limunade, samo trebate iscijediti i popiti njegov čisti sok. I eto vam odličnog eliksira za limfni sustav.

Važno je da birate domaći, neprskani limun te da ga, kao što je navedeno, ne miješate sa šećerom ili s vodom.

Detoks se provodi tijekom 9 dana.

Prvi dan popijte čisti sok od jednog limuna, drugi dan sok od dva limuna, treći dan sok od tri limuna, četvrti dan sok od četiri limuna, peti dan sok od pet limuna, a onda od šestog dana opet smanjujete količinu limuna.

Šesti dan popijte sok od četiri limuna, sedmi dan sok od tri limuna, osmi dan sok od dva limuna, a deveti dan – sok od jednog limuna.

Sok od limuna se pije pola sata prije ili sat vremena nakon obroka, i to kroz slamku kako vam kiselina ne bi nagrizla zubnu caklinu.

Kako biste neutralizirali kiselinu u ustima, nakon konzumacije soka isperite usta vodom u koju ste dodali malo sode bikarbone.

Kako limun djeluje

Limun povećava alkalnost ili lužnatost organizma te pomaže u održavanju pH-balansa, što je ključno za pokretanje limfe.

Ovaj citrus također pomaže apsorpciji željeza i vitamina B12.

Već samim time što potiče čišćenje limfe, limun pomaže i jačanju imuniteta. Jer organizam koji je očišćen od viška otpadnih tvari i toksina je zdrav i snažan organizam.

Limun također sadrži neke od najvažnijih antioksidansa, poput vitamina C, koji je od esencijalne važnosti ne samo za obrambene snage organizma nego i za ljepotu kože (pomaže stvaranju kolagena).

Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovaj citrus usto je i odličan čistač jetre.

Osim limunom, svoj dan možete započeti i iscijeđenom narančom ili nekim drugim citrusom.

Radu limfe pogoduju i đumbir, kurkuma, češnjak, morske alge, orašasti plodovi i sjemenke bogate zdravim masnoćama.

Važnost tjelesne aktivnosti za limfni sustav

Limfni sustav, za razliku od kardiovaskularnog, nema pumpu, stoga zahtjeva dodatni poticaj. Zato je za limfni sustav iznimno važna i tjelesna aktivnost. Ona dovodi do dubokog disanja, čime se stimulira protok limfe.