Za 16 talijanskih aviona SAD je potrošio čak 549 milijuna dolara, a vozili su samo godinu dana te su prodani u staro željezo za 40.000 dolara.

Američke vlasti potrošile su 85 milijuna dolara za hotel pokraj svog veleposlanstva u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, a taj objekt nikada nije otvoren. Dale su i 249 milijuna dolara za cestu na sjeveru zemlje od koje je na kraju sagrađeno 15 posto od planirane dužne. Izdvojile su i prosječno 1,5 milijun dolara svakog dana od 2002. do 2018. kako bi suzbile trgovinu opijuma, objavio je CNN.

Rezultat: 2017. je proizvodnja opijuma bila četiri puta veća nego 2002. godine. Sve to pokazuju rezultati inspektorata samih američkih vlasti koji je istraživao primjere “rasipništva i zloupotreba” u američkim pokušajima da nakon rata ponovno izgrade afganistansku državu, prenosi Večernji list.

Nakon dva desetljeća, SAD se povukao ovog ljeta iz države, a odmah nakon toga militantna skupina talibana ponovno je preuzela vlast. Najgore od svega, rat je ubio oko 175 tisuća ljudi. I u posljednjoj eksploziji bombaša samoubojice u pokrajini Kunduz pokraj šijitske džamije stradalo je najmanje 50 ljudi.

Svijet prati stradanja u Afganistanu, a rasipništvo je kritičarima jedan od dokaza neuspjeha američke intervencije u zemlji. Ukupno je SAD na rat i obnovu Afganistana potrošio između 800 milijardi i dva bilijuna dolara, ovisno o procjenama. CNN je pobrojio najgore primjere rasipanja novca. Osim onih koje smo već istaknuli, tu je i skupina od 16 talijanskih aviona G.222 za koje je SAD potrošio 2008. čak 549 milijuna dolara, i vozili su samo godinu dana te su zatim ostavljeni da trunu. Na kraju su prodani u staro željezo za samo 40 tisuća dolara.

Amerikanci su potrošili i 36 milijuna dolara kako bi u pustinji sagradili vojnu bazu Camp Leatherneck za marince u provinciji Helmand koju vojska nije htjela koristiti. Zatim su bazu predali afganistanskoj vojsci koja ju je također odbila koristiti. Također su od jedne kanadske tvrtke naručili i 1,3 milijuna kamuflažnih uniformi za afganistansku vojsku te su ih platili 28 milijuna dolara. No, nitko ih nije koristio jer te uniforme pomažu skrivanju vojnika u šumi, a samo je dva posto Afganistana prekriveno šumom.