Nakon što su na morskom dnu pronađeni ostaci podmornice Titan, fokus spasilačkih operacija sada se preusmjerava na pokušaj razumijevanja što je uzrokovalo nesreću.

Prema kontraadmiralu američke ratne mornarice Johnu Maugeru, nalazi su ukazivali na "katastrofalnu imploziju". Istražitelji su pronašli dva velika komada olupine: jedan s repom podmornice Titan i drugi s dijelom okvira, što sugerira da se vozilo raspalo na komade.

Kako nema crne kutije koja bi mogla otkriti posljednje pokrete vozila, postupak istrage bit će sličan onome koji se koristi nakon avionskih nesreća, objasnio je Ryan Ramsey, bivši kapetan podmornice u britanskoj Kraljevskoj mornarici.

Nakon što istražitelji vrate komade na površinu, pretraživat će strukturu loma u karbonskoj konstrukciji. To je ključno za razumijevanje što se dogodilo u posljednjim trenucima prije nesreće. Svaki komad će se pažljivo pregledati pod mikroskopom, pri čemu će se istraživati smjer karbonskih vlakana u potrazi za napuklinama koje bi mogle ukazivati na točno mjesto gdje je došlo do pucanja.

Ključno pitanje - je li uzrok strukturalni kvar?

Ključno pitanje koje istražitelji nastoje riješiti je je li uzrok bio strukturalni kvar. Ako je to bio slučaj, podmornica bi bila izložena enormnim pritiscima, sličnima težini Eiffelovog tornja, objašnjava profesor Blair Thornton sa Sveučilišta u Southamptonu.

"Govorimo o snažnoj imploziji glavnog kućišta", dodaje. Ako se to zaista dogodilo, ključno je pitanje je li to rezultat nedovoljnog testiranja, kako su sugerirali neki stručnjaci. "Karbonska vlakna propadaju zbog unutarnjih defekata u svojoj konstrukciji", ističe profesor Roderick A Smith s Imperial Collegea u Londonu. Spoj između karbonskih vlakana i titana zahtijeva detaljan pregled.

Ključno je detaljno pregledavanje ostataka

S obzirom na silovitost implozije, može biti izuzetno teško utvrditi točan slijed događaja, upozorava. Stoga je od ključne važnosti povratak i detaljno pregledavanje ostataka, ako je to moguće.

U ovom trenutku još uvijek je nejasno koja će agencija voditi istragu jer ne postoji standardni protokol za ovakve incidente s podmornicama. Admiral Mauger ističe da je situacija posebno složena jer se incident dogodio u udaljenom dijelu oceana, a uključene su osobe različitih nacionalnosti.

Međutim, s obzirom na to da je američka Obalna straža do sada imala vodeću ulogu u operaciji, vjerojatno će i dalje igrati ključnu ulogu.