Serološka istraživanja koja mjesecima rade medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, u prvoj fazi su pokazala da je 40 posto građana Republike Srpske prebolovalo Covid-19. Studija koja je obuhvatila zdravstvene radnike, pokazala je da više od 60 posto medicinskih sestara i liječnika, ima antitijela na koronavirus. Istraživali smo koliko smo blizu ili daleko od kolektivnog imuniteta.

Još će trebati dosta vremena da dostignemo postotak od 80 posto cijepljenih, kako bismo mogli govoriti o kolektivnom imunitetu, kaže direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. Do sada je u Republici Srpskoj cijepljeno 17 posto sa jednom, a 10 posto sa drugom dozom. U Federaciji Bosne i Hercegovine 8 posto sa obje doze.

“Za kolektivni imunitet treba visoki postotak cijepljenih , uzimajući u obzir da ima dio populacije koji je preležao virus koronu. Međutim, taj imunitet se pokazao da nije trajan i da su se pojedine osobe ponovo zarazile”, ističe Zeljković.

“Do sada je u FBIH utrošeno 236.972 doza. Sa jednom dozom je cijepljeno 148.834, a 88.136 sa obje doze, što cini 8 posto stanovništva koje je cijepljeno”, kaže Mia Blažević, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.
 


Veoma zarazan i opasan delta soj, koji se 60 posto brže širi nego britanski, još se nije pojavio u Republici Srpskoj. Stručnjaci upozoravaju da je veća vjerovatnoća od zaštite ako su građani cijepljeni, a imunitet traje duže od tri mjeseca nego kod osoba koje su prebolovale koronu.

“Ljudi koji su cijepljeni ne bi trebalo da obole ili ako obole da prođu kroz blažu kliničku sliku kada je riječ o ovom soju. Neka imunost ako bi mogli da budemo mirni i skinemo maske trebalo bi 70 posto da bude cijepljenih, ali rijetko ko je blizu toga, ne samo mi nego i druge veće zemlje”, kaže prof. dr Dejan Bokonjić, dekan na Medicinskom fakultetu u Foči.

Iako je zatišje pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj, na UKC-u se spremaju za mogući novi val, sa još zaraznijim delta sojem.

“Mi imamo 10 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti i tri pacijenta u Klinici za intenzivnu medicinu. Prateći prognoze stručnjaka u svijetu, mi se pripremamo da eventualno u rujnu, listopadu, dakle na jesen dođe do ponovnog razbuktavanja epidemije”, ističe dr Slobodan Hajder, pomoćnik direktora UKC RS.

“Ono što je problem, jeste da je ljudima koji su oboljeli u ožujku zaštitna imunost prošla, tako da bi se mogla desiti reinfekcija , pogotovo novim sojem delta koji nam se priblizava”, kaže Bokonjić.

U Republici Srpskoj za mjesec dana počinje druga faza seroloških istraživanja 5.000 vakcinisanih osoba kako bi se utvrdilo da li je bilo oboljelih između prve i druge doze, koliko teških kliničkih slika i koje profesije su najviše bile obuhvaćene zarazom. Informacija o ovakvim ili sličnim istraživanjima u Federaciji BiH nema.