Bolna fotografija sedmogodišnjeg dječaka Salima čije se malo i slabašno tijelo osušilo do te mjere da mu je gotovo svaka kost vidljiva, obišla je prije godinu dana svijet i šokirala ljude kao ilustracija stravične situacije u Jemenu. Salim je primljen u bolnicu gdje se već kroz mjesec dana počeo oporavljati.

Salim je jedno od osmero djece, a njegova majka Houdaid Masbah rekla je tada za britanske medije da dječak tako pati cijeli svoj život. Međutim, on je samo jedan od gotovo 350.000 djece koja žive na rubu smrti, izgladnjeli, bez osnovnih uvjeta za život.

Novinari BBC-ja provjerili su kako je dječak napredovao u posljednjih godinu dana. Liječnici su ga održali na životu, no pretrpio je oštećenja mozga i ima velikih problema u fizičkom razvoju. Njegova obitelj i dalje gladuje. ‘Jedem kruh i čaj, kad ih nađem. Ponekad se dogodi da sunce zađe, a ja sam taj dan samo popila čaj’, rekla je Salimova mama.

Roditelji se uglavnom mogu samo nadati da će im djeca preživjeti. ‘Želim je obrazovati i poslati u školu. Želim da nastavi obrazovanje ako preživi. Međutim, sumnjam da će preživjeti’, priča pred kamerama BBC-ja jedna mama dok mazi pothranjenu kćerkicu.
 

U kolovozu ove godine Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je u jednom tjednu u Jemenu od kolere umrlo 25 ljudi dodajući da su dvije godine rata opustošile zdravstveni i sanitarni sustav u toj siromašnoj zemlji.

Zbog rata u Jemenu raseljeni su i teško osiromašeni milijuni ljudi, a ubijeno je više od 10.000. UN je objavio da u Jemenu svakih 10 minuta umre dijete u dobi do pet godina od uzroka koji bi se mogli spriječiti. Bolnice su bez zaliha, bolničko osoblje često ne prima plaću i u nekim slučajevima jedva može platiti vožnju do posla. Smetlari štrajkaju jer ne dobivaju plaće, na cestama su gomile smeća.

Više od polovici populacije te zemlje koja broji 26 milijuna stanovnika nedostaje hrane, objavio je UN.