Ako je hrvatski problem broj jedan demografija, demografski problemi BiH barem su 10 puta izažajniji, pogotovo Hrvata u BiH, izjavio je za portal Kamenjar.com saborski zastupnik Damir Kajin (ID), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Hrvatska je za razliku od BiH imala „sreću“ da je „usisala“ nekoliko 100-tina tisuća Hrvata iz BiH od 1991. do danas, te na taj način nadomjestila odlazak hrvatskih građana u svijet. Činjenica je i da nas više umire no što nas se rađa, ali gubitkom prisutnosti Hrvata u BiH, Hrvatska gubi koliko i BiH. Logično je da ljudi odlaze tamo gdje im je bolje, a u Hrvatskoj, koliko god da je teško bolje je nego u BiH, ali ako država Hrvatska ima potrebu skrbiti i o Hrvatima izvan domovine, a ima, bez da zaustavi taj egzodus Hrvata iz BiH ne zaštiti ni sebe ni Hrvate iz BiH. Pogledajte i usporedite hrvatsku i njemačku statistiku. Državni zavod za statistiku govori da je 2012., 2013.i 2014. u Njemačku odselilo 11.717 hrvatskih državljana od kojih 7.877 tijekom 2014. Njemačka govori da je 1.1. 2015. živjelo 40 tisuća hrvatskih državljana više nego 1.1..2013. U Austriju se odselilo prema DZS 1.964 ljudi, a prema austrijskim podacima 4 516, osvrnuo se na ove porazne podatke saborski zastupnik.

Kome vjerovati, Njemačkoj, austrijskoj ili hrvatskoj statistici. Da li sumnjati u germansku preciznost i pouzdanost ili u hrvatski šlamperaj? Pitao je Kajin.

Mađarski zid dovest će do toga da će Srbija gro nesretnika, izbjeglica, prebjega usmjeriti prema BiH, a od tuda će oni preko Hrvatske tražiti put prema Zapadu. Razumljivo da mjere pomoći Zagreba moraju biti usklađene s politikom Sarajeva i nitko na svoju ruku ne smije nametati rješenja. Što manje građana hrvatske nacionalost u BiH to slabija pozicija Hrvata u BiH, i bojim se da će za 50 godina, a to odgovara jednom radnom vijeku, biti uspjeh ako se očuva ova razina prisutnost Hrvata u BiH. Da li će multikulturalnost nadomejstiti osjećaj pripadnoti, neznam, ali BiH bez Hrvata nema. Ako je netko govorio o stradanju Bošnjaka u BiH, ako je netko osuđivao hrvatsko – bošnjački sukob, to sam bio ja. No, isto tako treba progovoriti i o zločinima nad Hrvatima o kojima se ne priča. Što je sa nekažnjenim zločinima nad Hrvatima i protjerivanjem koje se nastavilo i nakon Daytona? Pita se Kajin, Dodaje da svako zlo treba osudit bez razlike sa koje strane dolazio!

Zašto mnogi u Hrvatskoj a i BiH stoje po strani i šute o problemima Hrvata u BiH. Istina je, da bi se BiH gradila u miru i suživotu treba osudit svaki zločin bez obzira sa koje strane dolazio. Stanje među hrvatskim stanovništvom, a time i među katolicima u BiH sve je teže. Oni, a i svi drugi, primorani su iseljavati zbog loše ekonomske i gospodarske situacije. Odlaze cijele obitelji. Dužnosnici, političari često u borbi za privilegijama i osobnu korist izgube vezu s narodom koji ih bira i s problemima društva.

I Papa smatra da današnji svijet umire u poniženju i siromaštvu. Njegov je nedavni posjet s porukom mira jako važan jer svaki je izraz nade napaćenom narodu potreban. Ujediniti ljude s porukom mira danas, nakon svega, još i važnije.

Svi smo jučer popratili događaje u Srebrenici. Vučić ne može reći da „nije bilo genocida“ pa ići na komemoraciju u Potočare. To je provokacija iako je za svaku osudu i čin napada. Da se dogodilo zlo ne bi zakuhalo između Srbije i BiH, ali bi ponovo kiptjelo na svim stranama u BiH, ocjenio je Damir Kajin za portal Kamenjar.com. /HMS/