Među vrtlarima postoje različita mišljenja o tome je li bolje povrće bolje zalijevati ujutro ili uvečer, a neki se zaklinju i u zalijevanje toplom vodom. N1 Slovenija razgovarala je sa stručnjakom za uzgoj povrća, koji kaže da postoji samo jedan točan odgovor.

Svibanjski dani donijeli su dosta kiše, pa obilno zalijevanje vrta još nije bilo potrebno. Ali kako postaje toplije i zemljište postaje suho, vrtlari pitaju kada je zalijevanje najbolje da bi izvukli najbolje iz biljaka.

Ujutro ili uvečer?

„Nema rasprave i ne radi se o tome da svaki vrtlar ima svoj put. Svakako je bolje zalijevati vrt ujutro nego uvečer“, objašnjava za N1 Slovenija Miša Pušenjak, stručnjak za povrtlarstvo i poljoprivredu sa Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru.

„Ujutro se zemlja hladi, a hladi se i voda (ako se drži u saksijama), što znači manji šok za zemljište i za biljke. Jutarnje navodnjavanje je učinkovitije jer biljka upija hranljive tvari iz zemlje od jutra do podne  a sintetizira ih u popodnevnim satima“, dodaje on.

„Nikada ne smijemo zalijevati biljke tijekom dana, čak i ako uvenu. Ako ih u to vreme potopite ili zalijete hladnom vodom, može biti pogubno, a lišće ćete izgorjeti ako ih vrelog dana prskate hladnom vodom“, kaže Pušenjak, dodajući da su vlažne biljke osjetljivije na bolesti i štetočine.

Miša Pušenjak ističe da je navodnjavanje kap po kap mnogo bolje za biljke od zalijevanja kantom za zalijevanje.

Ako ćemo uvečer zalijevati biljke, vodu moramo kaliti, savjetuje stručnjak.

„Ako imamo bunar ili drugi izvor hladne vode, tokom dana ostavljamo u odgovarajućoj posudi (najbolje bele da se ne zagrijava) u hladu, nikako na suncu. Voda ne smije biti ni topla ni topla, ali ne smije biti ni hladna, nego između 20 i 30 stupnjeva “, kaže Pušenjak i upozorava da se ne smije zaboraviti crijevo u kome se voda može i jako zagrijati.

Ulijevanje ove vruće vode uništilo bi naše napore.

„Moramo sačekati i da biljke „dođu sebi“ prije zalijevanja uvečer. Nemojte ih zalijevati rano uvečer, ali svakako sačekajte da temperatura padne ispod 30 stupnjeva, odnosno tijekom toplotnog vala to može biti tek poslije 22 ili 23 sata“, upozorava on.

Biljke koje nikako ne treba zalijevati po lišću su plodne biljke – rajčica, paprika, patlidžan, krastavci, bundeve, tikvice… Ali za zelenu salatu i kupus, ako je jako vruće, Pušenjak čak savjetuje da ih zalijevate i po lišću. Ujutro – jer će ohladiti biljku.

Međutim, treba paziti da to zalijevanje bude pod laganim mlazom vode.

Koliko vode nam treba?

„Posebno za početnike, dobar trik je da malo kopaju lopatom da vide koliko je duboko došla voda posle zalijevanja“, savjetuje on i kaže da će mnogi biti iznenađeni koliko se vode potroši u vrelim danima.

Pušenjak ukazuje i na neophodnost malčiranja – voda dosta isparava sa golog zemljišta. Ako ih prekrijemo, na primjer, travom ili slamom, prema riječima Miše Pušenjaka, uštedimo i polovicu vode, a malč štiti biljke od prevelikih temperaturnih promjena.

Izvor: Agrosavijet