Vezivanje listova luka u čvor jedna je od tehnika koju koriste vrtlari kako bi poboljšali rast i kvalitet luka.

Ova tehnika ima niz prednosti koje mogu biti korisne za uzgoj luka u vašem vrtu. Prvo, vezivanje listova u čvor omogućuje koncetrisanje hranjivih materija u lukovici, što može rezultovati krupnijim i kvalitetnijim glavicama luka.

Osim toga, ova tehnika pomaže u sprečavanju širenja listova luka i sprječava da se luk podigne iz tla, što može dovesti do oštećenja korijena i lukovica. Vezivanje listova u čvor također može pomoći u sprečavanju širenja bolesti, jer se listovi luka manje kreću i manje su izloženi štetnim uticajima.

Uz sve ove prednosti, vezivanje listova luka u čvor je jednostavan postupak koji ne zahtijeva posebne vještine ili alate. Ako želite poboljšati rast i kvalitet luka u vašem vrtu, razmislite o korištenju ove tehnike i učinite svoj uzgoj luka još uspješnijim.

Ovo tehnika se obično sprovodi kada je luk dosegnuo visinu od oko 15 cm.

Evo koraka za vezivanje listova luka u čvor:

- Pričekajte dok listovi luka ne dosegnu visinu od oko 15 cm.
- Uzmite najniži list i pažljivo ga savijte prema dolje oko stabljike luka.
- Uzmite drugi list i obavite istu stvar, ali ovaj put preko prvog lista.
- Nastavite dodavati listove dok ne dobijete čvor.
- Stavite čvor dovoljno čvrsto kako bi držao listove na mjestu, ali ne previše čvrsto da ne bi oštetili stabljiku luka.

Kada ste vezali listove u čvor, to će spriječiti širenje listova, što će omogućiti veću koncentraciju hranjivih materija u lukovici, što će rezultovati krupnijim glavicama.

Također će spriječiti da se luk podigne iz tla i izloži korijenje i lukovice.

Međutim, važno je napomenuti da vezivanje listova u čvor ne garantira uvijek veće glavice luka, jer to zavisi od mnogih drugih faktora poput zemljišta, vremena i sorte luka.

Izvor: Agrosavjet