Vađenje glavica ozimog crvenog luka i češnjaka je uglavnom završena, a pred nama je berba jarih sorti. Ne treba žuriti, ali ne treba ni kasniti. Ranom berbom ćemo smanjiti akumulaciju hranjivih tvari i njihovo preuzimanje iz zelenih listova.

Često vidimo povaljane zelene biljke lukova "zbog zrenja", ali ovom mjerom samo prekidamo prirodan proces transporta hranjivih tvari, nakupljanje šećera i dozrijevanje ovojnih listova.

U slučaju da zakasnimo s vađenjem glavica dolazi do raspadanja ovojnih listova. To je posebno izraženo u vlažnoj zemlji, u kišnom periodu.

Ne pravite oštećenja

Kod vađenja je najvažnije da odredimo optimalan termin i da ne oštećujemo glavice. Pravi trenutak za jare sorte je kad se zelena masa počne sušiti, a to ovisi od područja, sortne karakteristike, vremenskih uvjeta. Nadzemna masa se naginje prema tlu, vrat korijena se počinje sušiti, ovojni listovi postaju suhi i dobivaju karakterističnu boju.

Ako želite valjati biljke, možete to učiniti deset dana prije vađenja. Posao obavite po lijepom, vedrom, suhom i sunčanom danu. Spriječite oštećenje, jer je svaka rana mogući ulaz uzročnika truleži i drugih bolesti i štetnika. Često se događa da glavice crvenog luka doslovno iskoče iz zemlje ili "izađu".

Prikratite korijen i nadzemni dio

Očistite ih i ostavite u sjeni da se prosuše, a tek onda uklonite suvišnu zelenu masu i korijen. Stablo se prikraćuje na najmanje 2 cm od vrha. U procesu sušenja kroz odrezani dio isparava suvišna voda, a drška se spaja i zatvara prodor do sočnog tkiva. Korijen se skraćuje.

U oba slučaja prikraćivanje ne smije biti jako, jer bi tako otvorili unutrašnjost luka i on bi brzo propao. Obavite pregled. Sve što je oštećeno i sumnjivo, sa simptomima bolesti, odvojite i što prije potrošite. Ostavite ih da se suše od jednig do dva tjedna u hladovini.

Najbolje se čuvaju zrele, zdrave, dobro očišćene i osušene glavice na tamnom i prohladnom mjestu, piše Agroklub