Čini se da mobiteli danas najmanje služe za telefonske razgovore. Preko ekrana se dopisujemo, odgovaramo na mail iste minute, pregledavamo društvene mreže, pretražujemo ono što nas zanima…

U džepu zapravo imamo prozor u svijet, no mnogo se odraslih i djece danas nažalost ne mogu odvojiti od mobitela pa previše vremena provode na njemu.

Sigurno niste jednom vidjeli obitelji koje se, umjesto da razgovaraju, ‘igraju’ mobitelima. A budući da se tehnologija toliko razvila, u jednom će trenutku i vaše dijete poželjeti tu ‘napravicu’.

Uostalom, baratanje tehnologijom današnjoj je djeci potpuno normalno – sa svega par godina znaju pustiti YouTube video, crtani film ili instalirati igricu, a mnogi se već sa šest ili sedam godina krenu dopisivati s roditeljima i vršnjacima, i to koristeći smajliće, srca i ostalo.

Ono što je presudno je da se djeci odmalena ograniči vrijeme pred ekranom. Mobitel ne bi trebalo biti sredstvo koje svom trogodišnjaku dajete samo kako bi se dijete smirilo ili zabavilo – i tako stalno.

Dijete zahtijeva posvećenost i različite aktivnosti pa mu vrijeme pred ekranom trebate dozirati. I naravno, kontrolirati sadržaje koje gleda i što preuzima.

Nije sve što je na Internetu primjereno djeci i zato je bolje uređaj postaviti na dječji mode. O sigurnosti u online svijetu važno je odmalena razgovarati jer će tako dijete s vremenom osvijestiti da tehnologija zahtijeva dozu opreza. Kontinuirano razgovarajte o rizicima koje tehnologija nosi.

Tehnologija se brzo mijenja i dijete – posebno školarci – trebaju naučiti da se ne trebaju dopisivati sa svima tko im se javi putem društvenih mreža, da im lokacija ne treba biti stalno upaljena i da neki, recimo nasilni sadržaji, nisu poželjni, piše Žena.hr.

Postoji li pravi trenutak?

Imajući ovo na umu, sigurno ćete se zapitati kada je vrijeme za prvi mobitel. Čak i ako u vašem domu odgovorno koristite tehnologiju i ekrane nastojite zamijeniti drugim zajedničkim aktivnostima (bez mobitela), kad-tad ćete se suočiti s dilemom treba li mališan dobiti pametni uređaj. I ako da, kada?

Odgovor na to pitanje nije univeralno jer bi roditelj prije nabavke mobitela trebao procijeniti djetetovu odgovornost i zrelost. Jasno je da ga svom predškolarcu ne moraš kupiti nego s vremena na vrijeme pod nadzorom davati svoj.

Ako mališani u nižim razredima osnovne škole požele samo svoj mobitel, razmislite o tome bi li ga to dodatno dekoncentriralo u učenju i kakav je sa čuvanjem stvari.

Na primjer, ako dijete u dobi od 10 godina samostalno ide kući iz škole, mobitel bi mogla biti dobra stvar. Međutim, možda uopće neće biti od pomoći dvanaestogodišnjaku koji je već razbio više mobitela, tvrdi obiteljska terapeutkinja Cassandra Fallon koja se specijalizirala u području roditeljstva.

I socijalna radnica Jillian Amodio za portal Pure Wow kaže da ne postoji striktno pravilo kada bi dijete trebalo dobiti mobitel nego to ovisi o razini odgovornosti. Također, poželi li dijete pametni telefon s njim treba razgovarati zašto ga želi.

U početku mu možete dati stariji mobitel pa ga, pokaže li odgovornost, zamijeniti novim. Dijete treba postati svjesno da mu prvi mobitel ne mora vrijediti cijelo bogatstvo i da mu takav model u tom trenutku vjerojatno i nije potreban. Takvi razgovori prilika su za važne životne lekcije.

Dakle, školarac treba znati da je dobio mobitel jer je roditelj procijenio da će mu dobro doći, a ne jer ga ima cijeli prvi A razred.