Vrijeme i temperature se mijenjaju. Pred nama je razdoblje sadnje lukovica ukrasnog bilja koje će cvjetati tijekom ranog proljeća. Najvažnije je pogoditi pravi termin kako bi se ukorijenile prije zime, a na to će najviše utjecaja imati izbor vrste i uvjeti. Za razvoj korijena će im trebati najviše do četiri tjedna, zbog toga se sade najmanje šest tjedana prije prvog mraza.

Kada ih sadimo?

Optimalno vrijeme sadnje u normalnim godinama je kada lišće počinje opadati sa stabala.

Kod kupovine i odabira birajte one koje su čvrste, bez znakova oštećenja, napada štetnika ili simptoma bolesti, posebno truljenja.

Sadnja se najčešće obavlja tijekom listopada i studenog, ali ovisno gdje se nalazite i kakvi su klimatski uvjeti može započeti već sada. To se odnosi na planinska područja gdje zima dolazi ranije. Prvo se sade narcisi, zatim preslice, a slijede tulipani, zumbuli, ukrasni lukovi, lukovičasti irisi, šafrani, ukrasna visibaba i druge vrste.

Odaberite sunčano mjesto

Većina ukrasnih vrsta iz ove grupe cvjetaju u rano proljeće, a neke i dok je snijeg još uvijek prisutan. Zbog toga birajte osunčana mjesta, koja se prva zagrijavaju i kreće vegetacija. Izbjegavajte potpuno zasjenjena, vlažna mjesta. Neće im odgovarati pretjerana zemljišna vlaga, jer na takvim lokacijama brzo propadaju uslijed truljenja.

Ako ste u mogućnosti, lukovice koje ste sačuvali prije sadnje dezinficirajte. Možete i sami napraviti dezinfekcijsku otopinu od 2 g kalijeva permanganata u 10 l voda, koristiti čajeve i druga sredstva za dezinfekciju sjemena povrća ili namjenske fungicide koje koristite prema uputstvu.

Pazite na dubinu sadnje

Većina lukovica ima plitak korijenov sustav i zbog toga sadne rupe ne treba kopati preduboko, bit će dovoljno od 10 do 20 cm ovisnosti od veličine, odnosno ne treba biti veća od dvije veličine same lukovice.

Najbolje ih je iskopati jedan do dva tjedna ranije da se zemlja slegne. U iskopane rupe dodajte startna, jesenska gnojiva koja imaju manje dušika, a više fosfora i drugih hraniva. Fosfor je element koji će potaknuti razvoj korijena i bolje ukorjenjivanje, a samim tim i bolje prezimljavanje. Umjesto namjenskih gnojiva možete dodati kompost koji će imati istu ulogu, ishraniti lukovice.

Prilikom sadnje prema dnu okrenite dio na kojem je korijenje, a šiljasti vrh prema gore. Najbolje ih je saditi u grupama, jer će tako na proljeće ljepota njihovih cvjetova doći do izražaja.

Agroklub.com