U Europi i svijetu se sve više govori o uvođenju takozvanih Covid putovnica. Sigurno je da nije daleko dan kada će one biti obavezan uvjet za ulazak u neku državu. Uostalom, australijska aviokompanija Quantas je posjedovanje Covid putovnica uvela kao uvjet da biste uopće mogli ući u njihov avion.

Kada se spomene putovnica, jedna od prvih asocijacija je stajanje u beskonačno dugim redovima za njihovo vađenje. Gužve pri predaji dokumenata, uplata pristoji, gubljenje vremena zbog gužvi pri preuzimanju putovnica... Sve su to razlozi zbog kojih mnogima ne bude dobro od same pomisli da moraju proći administrativnu torturu.

Međutim, Covid putovnice u principu ne zahtijevaju da se prođe sva ova procedura kao kod dobivanja "običnih" putnih isprava.

"Covid putovnice su zapravo evidencija za svaku osobu pojedinačno u vezi s koronavirusom. Ona obuhvaća podatke o tome je li ta osoba preboljela koronavirus i ako jeste  u kojem vremenskom razdoblju, je li radila PCR ili neke druge testove na Covid-19 i ako jeste kada, te ono što će se posebno gledati, je li ta osoba cijepljena protiv korone i ako jeste kada", pojasnili su izvori, piše Oslobođenje.

S obzirom na sve procedure, nadležnosti i sve ostale administrativne "zavrzlame", pitanje je je li BiH spremna izdati Covid putovnice i tko bi to trebao raditi.

"Izdavanje tih putovnica već sada nije problem. Naime, za svakog pacijenta u BiH, u njegovoj zdravstvenoj ustanovi obiteljske medicine, u kartonu, koji je u elektronskoj ili "tvrdoj" formi, nalaze se svi podaci. Tako je i s podacima o preležanim infektivnim bolestima, o primljenim cjepivima i slično. Osim toga, postoji mogućnost pravljenja posebne knjižice s podacima o primljenim cjepivima protiv koronavirusa. Vidjeti ćemo kakve će odluke donositi druge države i kakve će dokumente tražiti, hoće li priznavati naše dokumente, i mi ćemo se tome prilagoditi", pojasnili su sugovornici za Oslobođenje.

Prilikom prelaska granice bit će dovoljno pokazati običnu ili elektronsku zdravstvenu iskaznicu, iz koje će granični policajci ili drugi nadležni službenici moći vidjeti vašu "povijest" u vezi s koronavirusom i time će provjera biti završena. Postoji mogućnost da kod za očitanje bude pohranjen na vašem mobitelu, tabletu ili laptopu, tako da se ovi podaci očitaju s prenosivih uređaja, ali se u takvim slučajevima postavlja pitanje njihove krađe ili gubitka.

U svijetu se još uvijek vode rasprave u kojoj formi će biti Covid putovnica, ali je izvjesno da će oni biti primjenjivani. Naime, na ovaj način će se omogućiti lakši i brži protok ljudi, što je trenutno jedan od većih problema. Samim tim, ponovo će se omogućiti turistička putovanja, čime će se ponovo oživiti turizam kao gospodarska grana, koji zbog pandemije koronavirusa trpi ogromne gubitke.

Uostalom, cijelu priču oko Covid putovnica u svijetu pokrenulo je upravo Međunarodno udruženje avioprijevoznika (IATA).