Događalo se mnogim brazilskom talentima da nakon dolaska u Europu ne nađu pravi put za razvoj svoje karijere. Neki potonu, drugi stagniraju, a ima i onih koji solidno krenu pa se najednom izgube s radara.

Jedan od onih koji se uspio dokazati i afirmirati, postajući jednom od najsjajnijih zvijezda suvremenog nogometa, je Barcelonin napadač Neymar.

Sjećajući se svojih početaka na Camp Nou, Neymar je za popularnu brazilsku sportsku emisiju 'Caldeirao' ispričao kako mu se prvih dana sve činilo kao na video igri.

Iako je glasio za jednog od najvećih svjetskih talenata, Neymarov prelazak iz Santosa u Barcelonu 2013. godine bio je jako zahtjevan i uzbudljiv potez za tog mladića.

"Odlazio bih u garderobu i gledao svoje dojučerašnje idole, na jednoj strani Messija, a na drugoj opet Xavi, Iniesta, Pique i Dani Alves. Pomislio sam da se nalazim usred video igre", kaže Neymar.

"Danas igraš s njima na konzoli, a sutra si već uz njih na terenu".

Kaže kako su mu prvi mjeseci bili teški, gotovo da mu je bilo neugodno razgovarati s tako velikim igračima.

"Bilo mi je neugodno razgovarati s Messijem i ostalima, jer ti su momci bili moji idoli", sjeća se Brazilac.

Objašnjava kako dolaskom u Europu, nogometaš iz Južne Amerike mora početi s dokazivanjem, kao da prethodno ništa nije postigao, kao primjerice on sa svojim Santosom.

"Moraš dokazati svoju vrijednost. Moraš odmah početi borbu za dokazivanjem, moraš se boriti kako bi se prilagodio", kaže ovaj 25-godišnjak.

Kako bi sve to izdržao, dokazao se i uklopio, neizmjerno su mu pomogli timske kolege, obitelj i prijatelji.

"Oni su mi pomogli da ostanem fokusiran i koncentriran na ono što je najvažnije".

Na pitanje može li sebe u budućnosti ponovno zamisliti u nekom brazilskom klubu, Neymar je kazao kako bi rado zaigrao za Flamengo.

"Rado bih zaigrao za Flamengo, jer se sjećam jedne utakmice s njima, koju sam odigrao u sastavu Santosa i koju smo dobili. Ali, unatoč svemu njihovi navijači nisu prestajali da ih bodre", sjeća se Neymar.