Ljuske jajeta obično bacamo, ali postoji niz korisnih stvari koje s njima možete napraviti.

1. Da bijelo rublje ne posivi
Ljuske od jaja su porozne te s lakoćom upijaju mrlje. Za izbjeljivanje rublja stavite razbijenu ljusku u vrećicu od muslina i ubacite u perilicu. Pazite da je dobro zatvorite kako vam se ljuska ne bi prosula po unutrašnjosti perilice. Budući da vruća voda oslobađa prljavštinu s rublja, komadići ljuske privući će je na sebe i spriječiti da rublje ostane sivo, piše Daily Mail.

2. Bolji okus kave
Čajnu žličicu usitnjenih ljusaka dodajte u mljevenu kavu prije zakuhavanja. Kalcijev karbonat iz ljuske neutralizirat će kiselost i kava će biti ukusnija.

3. Povećajte unos kalcija
Pecite ljuske od jaja desetak minuta u pećnici na 180 stupnjeva, zatim pustite da se ohlade pa ih drobite dok se komadići ne pretvore u puder. Dobivenu masu možete dodavati svakodnevno u juhe ili napitke i tako si povećati razinu kalcija, koji je neophodan za zdrave kosti.

4. Ublažite ubode insekata
Potopite ljuske u jabučni ocat na nekoliko dana i `lijek` protiv uboda komaraca i ostalih dosadnih insekata je spreman za nanošenje na kožu. Smjesu primjenjujte direktno na osipano mjesto i svrab bi se trebao umiriti. Pripravak smijete držati sljedećih mjesec dana u hladnjaku.

5. Uzgojite zdrave rajčice
Stavite šaku zdrobljenih ljusaka u rupu netom prije sadnje. One će u zemlju pustiti kalcij, koji hrani korijen rajčice tako da izraste zdrava i rumena. Isti učinak postići ćete i s paprikama, bučom, krastavcima i dinjama.

6. Zaštitite biljke od puževa
Kako vam puževi ne bi uništavali cvijeće i povrće, posipajte usitnjenu ljusku jajeta oko korijenja prepriječite im put. Puževi ne vole oštre i nepravilne površine pa neće prelaziti preko komadića ljuske.

7. Čašica za uzgoj sjemenjača
Prepolovite ljusku od jaja i na svakom kraju probušite rupicu. Polovice napunite kompotom, dodajte malo vode i unutra posijte sjeme. Niknut će brže.

8. Ispolirajte vazu u koju se nataložila prljavština
Smjesu od zdrobljene ljuske jaja i limunova soka ulijte u vazu i ostavite da stoji nekoliko dana uz povremeno miješanje. Limunska kiselina izgrist će masnoću, a abrazivni učinak zdrobljene ljuske ukloniti prljavštinu. Nakon toga vazu jednostavno isperite toplom vodom i ostavite da se sama osuši.