Bliži se berba graha zrnaša, a svatko tko ga je i jednom brao i komio zna o kako pipkavom poslu je riječ.

Protresi mahunu

Kako bi se što duže očuvao, važno je da dosegne svoju fiziološku zrelost. To znači da mu je mahuna potpuno suha, a najčešće i cijela stabljika. Bere se kada "zvecka" u mahuni, odnosno kada se zrno odvojilo od njezine opne, piše Agroklub.

Brati ga možete ručno, mahunu po mahunu ili pak pobrati cijelu stabljiku te ih odvajati na mjestu gdje vam odgovara - pod drvetom, u dvorištu, verandi.

Nakon toga potrebno je odvojiti zrno od mahune. Negdje taj posao zovu komušanjem, komljenjem, trebljenjem, a zajedničko im je to da - traje.

Možete ga obaviti ručno ili pak, kako su nekada radili naši stari, staviti na ceradu, navlaku za jorgan i slično, te ga izgaziti.

Također možete snopovima udarati o bačvu gdje će suha biljka ostati u ruci, a zrno se odvojiti.

Fen, kompresor, vjetar

Nakon komušanja zrno treba odvojiti od pljeve, suhih ostataka. Veliku pokupite rukom, a za ostalu si pomozite fenom ili ako imate, kompresorom. Poslužit će i malo jači vjetar.

Dakle, uzmite zrna u šaku i s visine prosipajte u posudu pritom koristeći fen ili kompresor koji će otpuhati pljevu. Postupak ponovite nekoliko puta. Ako je što ostalo, poslužite si rešetom.

I ne, još nije gotovo.

Kada ste dobili čista zrna, potrebno ih je pregledati, izdvojiti oštećena i po potrebi klasirati.

A sada pod zub

Ostavite ga još neko vrijeme na prozračnom mjestu, ali ne i suncu. Potpuno je suh kada je čvrst na ugriz. Prije skladištenja ga stavite u zamrzivač kako bi uništili sve potencijalne kukce kao što je žižak.

Nakon toga ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, u hladnoj i tamnoj prostoriji. Grah se može tako čuvati godinama.