Diploma Sebije Izetbegović diže sve više prašine pa nakon tvrdnji kako nije specijalizirala u Zagrebu, stižu i objave kako je otuđila jedan magistarski rad. U sve će se, čini se, uključiti inspekcija.

Tako je lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković rekao do sada je sve “bilo u sferi špekulacije” te da on “nikada nije shvatio kakva težina te pogreške ili tog djela može biti sve dok Kurjak o tome nije govorio kod Senada Hadžifejzovića”.

Pitanje koje traje

“Da netko lažira specijalizaciju nije mi izgledalo logično, bez obzira što poznajem gospođu. Obećavam da ću u hitnom roku napisati dopis i zatražiti od Izetbegović dokumentaciju i to će se brzo realizirati“, kazao je.

“Da ne bi bilo kakofonije, uputit ćemo zahtjev i Vladi Sarajevske županije i Upravi za inspekcije poslove da izvrši nadzor nad fileom profesorice Izetbegović. Tijekom ovog tjedna bi trebali županijski inspektori ući i preuzeti dokumentaciju, da se utvrdi je li ovo točno. Ako nije točno, profesorica Izetbegović zaslužuje javnu ispriku, a ako je točno ne znam što će nam tad pokušati objasniti i njen suprug“, rekao je između ostalog predsjednik NiP-a.

Sarajevski mediji pišu kako se pitanje validnosti diplome, odnosno specijalizacije doktorice Izetbegović postavlja već nekoliko godina.

Ugledni ginekolog iz Zagreba Asim Kurjak je ustvrdio da Izetbegović nije specijalizirala kod njega u Zagrebu.

"Ona je došla kod nas neposredno pred rat, imala je određene zdravstvene potrebe i ostala je nekoliko, tri ili četiri tjedna, u klinici Medicinskog fakulteta Sveti duh u Zagrebu. Mi smo nju uključivali u neke naše znanstvene rasprave i gledala je naše pogone. I ja sam njen razvoj dalje pratio, nekakve direktne edukacijske forme, da je kod mene nešto studirala, nije", rekao je Kurjak gostujući na Face TV-u prije nekoliko dana.

Mediji navode kako je u svojoj biografiji Izetbegović navodila da je zbog rata specijalizaciju nastavila u Zagrebu, ali da je magistrirala i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Sad se spominje kako joj za specijalizaciju nedostaje 30 mjeseci.

Spuštanje na nivo

S druge strane, sarajevski Klix navodi da je moguće da se gospođa Izetbegović ne želi "spuštati na nivo optužbi, jer ih, moguće doživljava kao nedorasle, neutemeljene i uvredljive''.

''S druge strane otvorena je opcija i da taktizira i svjesno pušta kritičare da što dublje zagaze u sferu kritike kako bi u određenom trenutku izašla sa dokazima i dokazala suprotno. I u konačnici treća opcija je da su kritičari u pravi i da u ovom trenutku ne može dokazati da griješe. Ukoliko je ovo posljednje utemeljeno onda govorimo o mnogo dubljem problemu cijelog sistema, jer je profesorica Izetbegović već godinama radila kao specijalista ginekologije i akušerstva, bila je i generalna direktorica Opće bolnice "Abdulah Nakaš" te trenutno generalna direktorica KCUS-a. Ukoliko je njena specijalizacija sporna kako je onda moguće da je mogla obnašati sve te funkcije. Zašto sistem nije reagirao?'', naveo je Klix.

Dopisnik Slobodne Dalmacije je još u prosincu prošle godine pisao o tome koliko je moćna supruga Bakira Izetbegovića.

''Sebija Izetbegović, djevojački Građević, rođena je u Golubovcima kod Podgorice. Već u ranom djetinjstvu obitelj je preselila u Sarajevo, gdje završava osnovnu i srednju školu, te upisuje Medicinski fakultet. Studirala ga je prilično dugo, od 1978. do 1988. godine, da bi godinu poslije počela stažirati u bolnici na Koševu. Rat je iskoristila da bi specijalizirala u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, gdje je pripomogao zemljak i sunarodnjak, dr. Asim Kurjak, tada još neokrznut aferama'', piše Slobodna Dalmacija.

Bezobzirnost

''Kada je rat stao, Sebija se vratila u Sarajevo i sve za nju kreće kao po loju. Postaje asistentica na Medicini, tu magistrira i doktorira, dobija zvanje profesora. To nije bilo dosta, već se prva dama zaželjela prakse i Bakir kao pravi suprug, u ruke joj predaje bivšu Vojnu bolnicu (danas Opća bolnica). To je imenovanje na ulicu i prosvjed izvuklo 10 tisuća Sarajlija. Nisu je uspjeli spriječiti, kao ni brojne afere koje će dr. Izetbegović nanizati na čelu te ustanove, poput sumnjivog iznajmljivanja dijela bolnice privatnoj ustanovi ili još sumnjivijeg namještanja poslova privatnoj klinici. Kroz taj mandat pokazala je, međutim, da se itekako dobro zna obračunavati s protivnicima. Otpuštala je bez pardona sve koji su joj se suprotstavili na putu, pa čak i neke od nauglednijih stručnjaka. S istom praksom nastavila je i u glavnoj zdravstvenoj ustanovi, Kliničkoj bolnici. Popis što otpuštenih, što onih koji više nisu mogli izdržati tiraniju broji ravno 200 liječnika. Ta bezobzirnost kvalificirat će je za politiku. Naravno, puno je pripomogao i Bakir, iako su se afere nastavile nizati i na Koševu. U obiteljskom krugu odlučeno je da bi upravo Sebija mogla nastaviti taj kadrovski slijed u Predsjedništvu države: prvo Alija 10 i kusur godina, onda Bakir dva mandata, valjda je došao red i na nju'', pisale su splitske novine.

Do tada se izdogađalo puto afera. Najzvučnija je ona o bijegu anesteziologa iz sarajevske bolnice. Medije je punilo i Sebijino parkiranje na pločniku te njezino spominjanje kao jednog od ključnih imena u aferi respiratori.