Počela je sezona kupine, bobičastog voća koje, nažalost, nije često zastupljeno na našoj trpezi, a predstavlja moćni dar prirode za cjelokupno zdravlje. Izvanredna je u prevenciji mnogih bolesti i nalazi se na listi top 10 namirnica koje mogu da spriječe pojavu maligniteta.

Kupina je bogata vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, kao i folnom kiselinom. Također, sadrži i magnezij, kalij, kalcij, cink i željezo. Konačno, kupina sadrži aminokiseline i dijetetska vlakna koja čuvaju zdravlje probavnog sistema.

Plod kupine efikasan je u sprečavanju pojave karcinoma pluća, jednjaka i debelog crijeva. Posebno su korisne za starije ljude, jer pomažu usporavanje slabljenja motornih i kognitivnih funkcija. Redovna konzumacija kupina može poboljšati memoriju, piše Telegraf

Također, pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana važnih za optimalno funkcioniranje digestivnog trakta. Pomažu pražnjenje crijeva, regulira zatvor i opstipaciju, pa se preporučuju svima koji imaju problema s peristaltikom.