Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un vjerojatno će se sastati u lipnju u Singapuru, navode u ponedjeljak medijska izvješća, dok traju nagađanja o tome gdje će se održati razgovori bez presedana dvojice kontroverznih čelnika nakon zategnutih odnosa koji su poslije niza sjevernokorejskih nuklearnih pokusa i oštrih američkih reakcija dospjeli na ivicu rata.
 
Trump je tijekom vikenda izjavio kako su dvije strane dogovorile mjesto i vrijeme susreta, prvog do kojeg će doći između njih, no nije naveo detalje u vezi s tim.
 
"Uskoro ćemo i to objaviti", kazao je Trump.  
 
Ovaj iznimno važan susret na vrhu trebao bi se dogoditi "sredinom lipnja", piše u ponedjeljak južnokorejski dnevnik Chosun Ilbo pozivajući se na diplomatske izvore koji citiraju Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.
 
List dalje navodi kako je mogućnost da domaćin ovoga povijesnog susreta bude Singapur "sve veća" nakon nedavnog susreta američkog predsjednika s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom u Bijeloj kući, no list u vezi s tim ne navodi nikakva detaljnija objašnjenja.
 
Kako javljaju lokalni mediji, Trumpov savjetnik Bolton sastao se krajem prošlog tjedna u Washingtonu sa svojim južnokorejskim kolegom Chung Eui-yongom kako bi raspravili o planovima za održavanje susreta.
 
Yonhap: Utvrđeno je da će Singapur biti mjesto susreta

Južnokorejska novinska agencija Yonhap također je tijekom vikenda najavila kako je utvrđeno da Singapur bude mjesto susreta na vrhu dvojice lidera.
 
Ranije je Trump najavljivao mogućnost da do susreta dođe u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja, koja bi, isticao je, također mogla biti odgovarajuće mjesto susreta.  
 
Među druge moguće domaćine susreta na vrhu spominjale su se Mongolija i Švicarska.
 
Pripreme za ovaj značajni sastanak koji bi trebao imati snažnog odjeka na mir i sigurnost u ovome dijelu svijeta pokrenuo je prošlomjesečni susret čelnika dviju Koreja, na kojem su se obvezali nastaviti s potpunom denuklearizacijom Korejskog poluotoka i postizanjem formalnog mirovnog sporazuma između dvije zemlje kojim bi se konačno i formalno stavila točka na Korejski rat 1950. - 1953.
 
Sjeverna Koreja ponudila je da će ovog mjeseca zatvoriti mjesto na kojem je izvodila nuklearne testove te je pozvala američke stručnjake da u vezi s tim obave nadzor.
 
Gotovo svakodnevno događaju se manje dramatični, ali znakoviti koraci k približavanju dviju Koreja, kao što je pomicanje satova, izvedeno u subotu, kojim su satovi u Sjevernoj Koreji pomaknuti 30 minuta unaprijed kako bi bili usklađeni s onima u Južnoj Koreji.