Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in apelirao je na Pjongjang u ponedjeljak da se suzdrži od podizanja tenzija i vrati dijalogu, nakon prijetnji sjevernokorejskih državnih medija da je moguć i vojni napad zbog prebjega sa sjevera koji iz Južne Koreje šalju propagandne materijale.

Zbog nedavno podignutih tenzija između dvaju susjeda porasli su strahovi od vojne provokacije u režiji Sjeverne Koreje te je zadan još jedan udarac zaustavljenim pregovorima o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

"Sjeverna Koreja ne bi trebala prekinuti komunikaciju i podizati tenzije"

Sjevernokorejski državni mediji u posljednjih nekoliko dana govore o mogućem zatvaranju zajedničkog ureda za vezu dvije Koreje, koji je smješten u Sjevernoj Koreji, te o uzvraćanju na kampanju prebjega sa sjevera koji šalju propagandne materijale u Sjevernu Koreju, najčešće balonom preko teško utvrđene granice ili u bocama preko mora.

"Obećanje o miru na Korejskom poluotoku, koje je vođa Kim Jong-un dao 80 milijuna ljudi, ne može biti povučeno", rekao je Moon na sastanku sa svojim suradnicima, referirajući se na dogovore postignute na samitu s Kimom 2018.

"Sjeverna Koreja ne bi trebala prekinuti komunikaciju, podizati tenzije i pokušati se vratiti u prošlu eru konfrontacije", dodao je.

"Nadam se da će razriješiti nelagodne, teške probleme komunikacijom i suradnjom", poručio je Moon, dok se obilježava 20. obljetnica prvog samita Sjeverne i Južne Koreje, na kojem su lideri obećali unaprijediti dijalog i suradnju.

Prije dvije godine potpisana deklaracija s obećanjem potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka

Na svom prvom sastanku 2018. Moon i Kim potpisali su deklaraciju kojom su obećali raditi na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka" i prekinuti "sva neprijateljska djelovanja".

Međutim, Sjeverna je Koreja prošloga tjedna prekinula dio izravnih telefonskih veza sa Seoulom te je poručila da će prekinuti svaki kontakt ako Južna Koreja ne spriječi južnokorejske prebjege u slanju letaka i drugih materijala preko granice.

"Također mi je žao što sjevernokorejsko-američki i korejski odnosi nisu napredovali kao što je očekivano", kazao je Moon.

"Vrijeme je da sjever i jug nađu rješenje", zaključio je.