Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G, dva dana ranije od planiranog roka, poručili su južnokorejski mobilni operateri u četvrtak, čime je ta zemlja postala prva u svijetu koja je uvela tu super brzu bežičnu tehnologiju.

Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus pokrenuli su 5G mrežu u 23 sata po lokalnom vremenu u srijedu, unatoč prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. travnja.

Južna Koreja dugo je na glasu kao predvodnik visoke tehnologije u svijetu, a Seul je pokretanje 5G mreže učinio svojim prioritetom u želji da potakne rast ekonomije koja usporava.

Špekulacije da bi američki Verizon mogao biti prvi koji bi uveo 5G natjerale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija Yonhap, javlja Bug.hr.

Verizon je pokrenuo 5G mrežu u Chicagu i Minneapolisu u srijedu po američkom vremenu, čak tjedan dana prije dogovorenog roka.

Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za "šest poznatih javnih osoba koje predstavljaju Koreju", poručili su iz te najveće mobilne kuće u četvrtak.

Poznate javne osobe, među kojima su dva člana K-Pop benda EXO i klizačka zvijezda Kim Yu-na, bili su "prvi u svijetu pretplatnici na 5G mrežu", stoji u priopćenju.

KT i LG Uplus također su poručili kako su pokrenuli svoje mreže u isto vrijeme.

Za opću javnost usluga će biti dostupna u petak, kada će i Samsung izbaciti na tržište svoj novi Galaxy S10 5G mobilni telefon.

Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, što primjerice omogućuje skidanje čitavog filma s interneta u jednoj sekundi.