Vodeći južnokorejski dužnosnik poručio je zastupnicima u parlamentu kako se procjenjuje da Sjeverna Koreja ima i do 60 komada nuklearnog oružja, u prvom javnom komentaru Seula o obujmu tajnovitog nuklearnog arsenala Sjevera.

Ministar za ujedinjenje Cho Myoung-gyon izjavio je da se procjene o obujmu sjevernokorejskog nuklearnog arsenala kreću od 20 do 60 komada nuklearnog oružja. On je odgovarao na pitanje poslanika, rekavši da je informacija došla od obavještajne službe, vodeće južnokorejske špijunske agencije. Nacionalna obavještajna služba nije mogla odmah komentirati navode ministra.

Moguće je da je Cho i nenamjerno otkrio informaciju. Njegovo ministarstvo priopćilo je u utorak kako Choovi komentari ne znače da će Južna Koreja prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu, sugerirajući da će diplomatski napori Seula na denuklearizaciji Sjevera biti nastavljeni, piše Fena.

Južnokorejska procjena arsenala Sjevera ne razlikuje se mnogo od raznih civilnih procjena uglavnom zasnovanih na količini nuklearnih materijala za koje se vjeruje da ih je proizveo Sjever.

Sudeći po izvještajima južnokorejske vlade, procjenjuje se da je Sjever proizveo 50 kilograma plutonija za korištenje u oružju, dovoljnu količinu za najmanje osam bombi.

Brojni strani eksperti tvrde da Sjeverna Koreja vjereojatno upravlja dodatnim tajnim tvornicama za obogaćivanje urana.

Sjever je ušao u razgovore sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom u ovoj godini, navodeći kako je voljan da pregovara o odustajanju od svog nuklearnog arsenala. Diplomatski napori kasnije su blokirani zbog sumnji koliko je iskrena Sjeverna Koreja u svom obećanju o razoružavanju, ali će američki državni tajnik Mike Pompeo posjetiti Pyongyang u ovom mjesecu kako bi pripremio teren za drugi samit između predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una'', prenosi AP.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje poručio je na godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda da nastavak sankcija nad njegovom zemljom produbljuje nepovjerenje prema Sjedinjenim Državama i da pod takvim okolnostima Pyongyang neće jednostrano odustati od nuklearnog naoružanja. Ri Yong Ho je rekao kako je njegova država prošle godine poduzela "važne mjere dobre volje" poput zaustavljanja nuklearnih i pokusa projektila, rastavljanja postrojenja za nuklearne testove i obvezivanja da neće dalje širiti nuklearno oružje i tehnologiju. No rekao je kako ne vide nikakav korespondirajući odgovor SAD-a.

"Bez povjerenja u SAD neće biti vjere u našu nacionalnu sigurnost i pod tim uvjetima nema šanse da ćemo se prvi jednostrano razoružati".