Južna Koreja namjerava iskoristiti predstojeći summit sa sjevernokorejskim čelnicima za razmatranje aranžmana o trajnom miru za Korejski poluotok, izjavio je u Seulu visoki vladin dužnosnik.

Rijetki sastanak južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina i sjevernokorejskog Kim Jong Una održat će se 27. travnja u pograničnom selu Panmonjumu.

Dužnosnik južnokorejske vlade rekao je kako će se na razgovorima pokušati dogovoriti okončanje "neprijateljstava" kao i zamjena postojećeg sporazuma o primirju između Sjeverne i Južne Koreje  novim mirovnim sustavom u koji bi bilo uključeno nekoliko strana.

Sastanak Trumpa i Kima

Američki predsjednik Donald Trump također se planira sastati s Kimom i dao je naznake da bi se sastanak mogao održati početkom lipnja. I Južna Koreja i Sjedinjene Države nadaju se da će dobiti konkretna obećanja od Kima vezano za zaustavljanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Prema međunarodnom pravu, dvije Koreje su i dalje u ratu. Korejski rat 1950-1953. završio je sporazumom o primirju, a mirovni sporazum još uvijek nije finaliziran.