Kako započinjete jutro može vam odrediti ton ostatka dana.

Neuspješan ulazak u novi dan možda upravo dugujete ovim naizgled bezazlenim navikama, sastavio je Tportal.

Odgađanje zvonjave alarma

Jutarnje odgađanje alarma čest je znak nedovoljnog sna, no također može biti znak takozvanog društvenog jet laga - stanja u kojem tijekom vikenda provodite besane noći zbog čega patite od nedostatka sna koji organizam potražuje tijekom radnih dana. Kada ujutro odgodite alarm, narušavate ciklus spavanja i završavate pospaniji nego kad ste se trebali probuditi. Osim toga, tako uništavate cirkadijurni sat koji vam govori kada biste trebali spavati, a kada se probuditi, navode stručnjaci.

Provjeravanje pametnog telefona prije sna

Znanstvenici s kanadskog sveučilišta British Columbia otkrili su da ljudi koji često provjeravaju svoje mailove tijekom dana doživljavaju veći stres od osoba koji ga provjeravaju minimalno tri puta na dan.

'Ako ujutro prvo provjerite svoj pametni telefon, potičete um na kritiku i osudu. Mailovi i poruke vam govore na što morate odgovoriti ili napraviti taj dan, a pregledavanje novosti na Facebooku nenamjerno će učiniti da počnete uspoređivati svoj život s tuđim što dovodi do osjećaja nezadovoljstva i moguće zavisti', mišljenja je američka psihologica Joanna Kleinman. Kako biste izbjegli ovu lošu jutarnju naviku, ostavite telefon u drugoj prostoriji tijekom noći, a jutarnje provjeravanje novosti ostavite za vrijeme nakon što se u potpunosti spremite za novi dan. Tako ćete si osigurati smirenost i smanjiti prekomjernu dozu hormona stresa.

Odgađanje tjelovježbe

Stručnjaci su složni u mišljenju da je tjelovježba u bilo koje doba dana uvijek bolje rješenje od njezina izbjegavanja. Jutarnja tjelovježba čini posebnu uslugu tijelu. Istraživanje provedeno na osobama koje prakticiraju jutarnju tjelovježbu naspram onih koji se odlučuju za poslijepodnevnu pokazalo je da osobe koje obavljaju tjelovježbu u jutarnjim satima tijekom dana imaju niži krvni tlak i čvršći san tijekom noći.

Vruće tuširanje

Jutarnje tuširanje vrućom vodom u hladnijim mjesecima čini se kao nagrada za svakodnevno ustajanje iz toplog kreveta u hladnim jutrima. No dermatolozi savjetuju da budete oprezni. Tuširanje prevrućom vodom može uzrokovati probleme suhe iziritirane kože koja rezultira svrbežom i nepotrebnim crvenilom.

Doručak bogat ugljikohidratima

Kako navode brojni nutricionisti, hrana bogata ugljikohidratima podarit će vam energiju, ali ona će biti kratka vijeka. Kad organizam probavi ugljikohidrate, istovremeno će se smanjiti razina šećera u krvi zbog čega ćete se osjećati pospano i ponovno gladno. Umjesto hrane bogate ugljikohidratima, kombinirajte skupinu hrane koja usporava probavu i sporije oslobađa energiju tijekom jutra. Ako dodate proteine i vlakna u svoj doručak s cijelim zrnima ugljikohidrata, osjećat će se puno bolje i zadovoljnije.

Preskakanje doručka

Iako se godinama navodi da je preskakanje doručka iznimno loše, mnogi ga i dalje redovno izbjegavaju. Preskakanje prvog jutarnjeg obroka loša je navika koju su potvrdili brojni znanstvenici navodeći da to dovodi do mizerne razine energije i povećanja apetita. Ako preskočite doručak, znanstvenici otkrivaju da su velike vjerojatnosti da ćete tijekom dana unijeti više kalorija drugim obrocima.

Jutarnje istezanje

Nakon što se probudite, ako se osjećate ukočeno kao da ne možete normalno savinuti koljena ili pravilno hodati, tone pogađa samo vas. Preko noći mišići i zglobovi mogu se ukrutiti. Ako samo pokušate naglo iskočiti iz kreveta, možete osjetiti nagli nalet boli u mišićima. Zbog ovih i sličnih scenarija, nikako ne zaboravite odvojiti vrijeme za dobro jutarnje istezanje kojim ćete probuditi potrebnu energiju, a istovremeno potaknuti i povećati tjelesnu fleksibilnost.