Iako je hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić u svibnju kazao kako bi do kraja 2016. godine mogao biti izabran izvođač radova na projektu Pelješki most te da su s BiH riješeni svi problemi vezani za izgradnju, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko je za Klix.ba kazao kako se još uvijek čeka zeleno svjetlo Vijeća ministara BiH.

Na natječaj za izgradnju Pelješkog mosta javilo se ukupno 12 konzorcija i pojedinačnih tvrtki koje žele ovaj projekt, a krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca bit će objavljeno koje tvrtke ulaze u drugi krug natječaja. 

"Ekspertni tim iz BiH je s kolegama iz Hrvatske dogovarao i radio na mostu Pelješac. Kolege iz Hrvatske su rekle da žele da most bude visok 48, a naše izaslanstvo je tražilo da bude 55 metara, što je usvojeno. Također, predstavnici Hrvatske su tražili da razmak između središnjih stupova na mostu bude 200 metara, a usvojeno je da bude 280 metara, kako je naše izaslanstvo predložilo. Dokument su potpisala oba izaslanstva i predao sam ga predsjedatelju Vijeća ministara BiH jer nemam ekskluzivno pravo donijeti odluku", istaknuo je ministar.

Nakon završetka prve faze digitalizacije i puštanja digitalnog signala u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH očekuju da će međunarodni natječaj biti raspisan do kraja mjeseca. Kompletna oprema treba biti instalirana tijekom ove godine, a već u siječnju 2018. godine analogni signal u BiH trebao biti ugašen.

"Nakon prve faze digitalizacije odmah smo počeli administrativno-tehničku pripremu koja je izuzetno zahtjevna i nemoguće je sve napraviti u roku od 15-20 dana. U ovom trenutku radimo i na politici sektora koja će mobilnim operaterima omogućiti da procesom digitalizacije provedu i 4G mrežu, tako da ćemo i u tom segmentu pratiti regiju", kazao je Jusko. 

Osim na procesu digitalizacije, radi se i na cesti Sarajevo-Beograd. Nakon sastanka kojem su nazočili srbijanska ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar vanjske i unutarnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić te bh. ministri Ismir Jusko i Mirko Šarović, upućeno je zajedničko pismo investitoru i trenutačno se čeka povratna informacija.

Jusko ističe kako još uvijek nije sigurno da će spojna točka biti Višegrad. 

"Ne mogu davati više informacija, sve ćemo znati kada dobijemo povratnu informaciju. Često me pitaju zašto se ne financira pravljenje pruge prema Krajini ili prema Tuzli, ali investitor je bio zaintersiran samo za put Sarajevo-Beograd. Nismo definirali pravce. Ljudi pretpostavljaju da treba ići na Višegrad, ali tek nakon što dobijemo povratnu informaciju usuglasiti ćemo rutu", navodi ministar.

Kad je riječ o mostu Svilaj, probleme u izvršenju radova izazvale su niske temperature, ali i isporuka čelika. Ipak, Jusko ističe kako sve ide po planu i da nema kašnjenja.