Američka mornarica priopćila je danas da je ka Korejskom poluotoku poslala jurišnu grupu brodova na čelu sa nosačem aviona, čime pokazuje snagu u suprostavljanju programu nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje.

Ovaj potez će podići napetosti u regiji, a uslijedio je ubrzo nakon američkog raketnog napada u Siriji, koji mnogi tumače kao upozorenje Pjongjangu zbog njegovog odbijanja da odustane od nuklearnih ambicija, konstatira AFP.

''Američko Pacifičko zapovjedništvo naložilo je da jurišna grupa 'Karl Vinson' krene ka sjeveru, kao mjeru opreza u cilju održavanja spremnosti i prisustva u zapadnom Pacifiku'', izjavio je zapovjednik Dave Benam, glasnogovornik američkog Pacifičkog zapovjedništva.

On je francuskoj agenciji rekao da je "Sjeverna Koreja i dalje prijetnja broj jedan u toj regiji zbog svog bezobzirnog, neodgovornog i destabilizujućeg programa raketnih proba i težnji ka nuklearnim oružanim kapacitetima".

Jurišna grupa, čiji je prvobitni zadatak bio vezan za luke u Australiji, krenula je iz Singapura ka zapadnom Pacifiku.

Pjongjang nastoji razviti raketu dugog dometa koja može pogoditi američko kopno nuklearnom bojevom glavom i do sada je izveo pet nuklearnih proba, od kojih dvije prošle godine.

Analize satelitskih snimaka nagovještavaju da Sjeverna Koreja možda priprema i šestu probu, dok američki obavještajni dužnosnici upozoravaju na mogućnost da Pjongjangu treba manje od dvije godine da razvije nuklearnu bojevu glavu koja bi mogla da dosegne kontinentalni dio SAD-a.

Sjeverna Koreja je, inače, juče osudila napad SAD-a izveden u petak na zračnu vojnu bazu u Siriji kao akt "nedopustive agresije" koji je "po milijuniti put" opravdao težnje Pjongjanga ka vjerodostojnom nuklearnom odvraćanju.