Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je danas zapadne zemlje za politiku stvaranja "sanitarnog kordona" prema Rusiji, što se po njegovu mišljenju odražava i u regiji zapadnog Balkana, a jučerašnju akciju kosovske policije na sjeveru Kosova ocijenio je kao provokaciju.

Lavrov boravi u dvodnevnom radnom posjetu Sloveniji, a tijekom zajedničke konferencije za novinare sa slovenskim šefom diplomacije Mirom Cerarom ocijenio je kako je jučerašnja akcija kosovske policije zapravo "provokacija albanske strane", unatoč tome što je kosovska strana jučerašnju akciju uhićenja, izvedenu u sjevernom dijelu Kosova, pretežito nastanjenom Srbima, označila kao akciju usmjerenu protiv kriminala i korupcije.  

U tom je smislu šef ruske diplomacije također kazao da međunarodna zajednica, EU i NATO pokušavaju iz Balkana stvoriti "sanitarni kordon", odnosno svojevrsnu tampon zonu prema Ruskoj Federaciji. Kazao je da je u razgovoru sa slovenskim sugovornicima stekao dojam da Slovenija takvu politiku zapada ne podržava.

Reagirao Cerar

Reagirajući na izjavu svog ruskog kolege Cerar je kazao da je europska perspektiva vrlo značajna za budućnost zapadnog Balkana, pa tako i Kosova. Također je ocijenio da bi akcije poput jučerašnje mogle dodatno ugroziti dijalog između Prištine i Beograda te povećati bilateralne napetosti.

Cerar je također istaknuo da je Slovenija članica EU-a i NATO saveza, ali da održava i redoviti politički dijalog na visokoj razini s Rusijom.

 "Kao  članica Europske unije i NATO saveza Slovenija se zalaže za stabilnost u međunarodnoj zajednici, posebno u našem susjedstvu na zapadnom Balkanu. Zato podržavamo otvoren dijalog s Rusijom o svim temama od međunarodnog značenja", kazao je Cerar.

Obojica ministara su odnose između Slovenije i Rusije ocijenili dobrima, posebno na gospodarskom, kulturnom i drugim područjima od zajedničkog interesa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Lavrov nije želio komentirati ocjene da Cerar, za razliku od prijašnjeg ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, želi "izbalansirati" vanjsku politiku Ljubljane odmakom od Rusije i boljim vezama s SAD-om, rekavši da se  Ruska Federacija ne miješa i ne komentira politiku drugih država.

Slovenski šef diplomacije dodao je pak da članstvo Slovenije u EU-u i NATO savezu predstavlja temelj njene vanjske politike i međunarodne pozicije iako to, kako je dodao, ne znači automatski slabljenje odnosa s Rusijom kao značajnom međunarodnom silom i članicom Vijeća sigurnosti UN-a.