Hrvatski predsjednik u odlasku Ivo Josipović izjavio je da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde, koji je odbacio hrvatsku tužbu i srbijansku protutužbu za genocid, ustvrdivši kako je ta presuda, ipak, očekivana.

Josipović, koji je sudjelovao u pripremi hrvatske tužbe prije nego što je postao predsjednik, za Novu TV kazao je da je “dobivena opomena o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima”.

“Cijena rata bila je vrlo skupa, Hrvatska je bila žrtva agresije. Nažalost, Sud ne odlučuje o tim pitanjima. Pitanje je podrazumijevaju li strašni zločini koji su se dogodili genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stajalište i podigao ljestvicu za genocid jako visoko “, kazao je Josipović.

Po njegovim riječima, ključni problem je bio kako dokazati genocidnu namjeru i kako staviti pojedinačne slučajeve u zajednički kontekst.

“Mi smo razvili teoriju mozaika, gdje smo pokušali dokazati da su svi događaji bili dio jedinstvene namjere da se počini genocid. Bili smo svjesni tog rizika da bi ovakva odluka Suda mogla biti vjerojatna”, kazao je te dodao kako hrvatski pravni tim nije ni u čemu pogriješio.

On smatra i da reperkusije presude na hrvatsku budućnost neće biti negativne, kao i da se ne mijenja afirmacija hrvatskog stava da je slobodu stekla pravednim ratom.

Josipović je istaknuo da je u slučaju srbijanske protutužbe Sud utvrdio da Hrvatska ne može biti smatrana zemljom koja je počinila genocid, te da su skinuti i navodi o genocidnosti Oluje.

Komentirajući kako će presuda utjecati na odnose Hrvatske i Srbije, Josipović je kazao kako će sada, vjerojatno, u medijima “podići strasti”.

Milanović: Ne odustajemo od pitanja nestalih i povratka kulturnog blaga

I Premijer Hrvatske Zoran Milanović obratio se hrvatskoj javnosti povodom izricanja presude Međunarodnog suda o hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid i srpskoj protutužbi, a koje su danas odbačene.

“Povodom presude Međunarodnog suda želim reći da nismo zadovoljni odbijanjem hrvatske tužbe i da jesmo zadovoljni odbijanjem srpske protutužbe. Temeljem onoga što smo vidjeli, nije utvrđen genocid, ali utvrđeni su zločini i etničko čišćenje.

Prošlo je više od 20 godina od ratnih stradanja, Hrvatska je u Europskoj uniji i ima priliku graditi svoju budućnost u tome smjeru. Srbiji u tom pogledu želimo sve najbolje, ali ne odustajemo od pitanja nestalih i povratka kulturnoga blaga. To je naš dug prema narodu i državi te moralna obveza koja čeka svaku vladu.

Odluku suda moramo poštivati na nju nema žalbe, učinili smo sve što je moguće u ovih 15 godina, nismo zadovoljni odlukom Suda, ali je na ovaj način civilizirano prihvaćamo”, kazao je hrvatski premijer.

Nikolić: Hrvatska nije uspijela

Predsjednik Srbije Tomsilav Nikolić izjavio je danas da Hrvatska nije uspela dokazati genocidne namjere srpske strane u ratnim sukobima, a s druge strane, iako protutužba Srbije nije usvojena, po njegovim riječima, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

Nikolić je u obraćanju javnosti nakon presude Međunarodnog suda pravde u Haagu o tužbi i protutužbi Hrvatske i Srbije za genocid rekao da je Sud utvrdio kako su vlasti Republike Hrvatske bile svjesne da će vojna akcija Oluja dovesti do protjerivanja civilnog stanovništva, javio je Tanjug.

“Na ovaj način, i od strane najviše pravne institucije Ujedinjenih naroda, potvrđeno je da su hrvatska snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj”, rekao je Nikolić.

Time je, kako je ocijenio, usprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak.

“Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj vjeri zajedno rješavale sve ono što sputava da našu regiju uvedemo u razdoblje trajnog mira i prosperiteta”, zaključio je predsjednik Srbije./HMS/