U bezbroj navrata nisam bio zadovoljan odlukama sudova, ali, bez obzira na osobni stav, te se odluke moraju poštovati i one se ne mogu komentirati.

Ovo je za “Avaz” izjavio pravni stručnjak Josip Muselimović, komentirajući ukupnu političku situaciju i retoriku koja odnose dovodi do usijanja uoči i nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Usvojeni dokument upravo se referirao na presude međunarodnih sudova.

-Presude se ne mogu komentirati, pogotovo ne na način na koji se obezvređuje status Međunarodnog kaznenog suda i Međunarodnog suda pravde. Ako su o nekim činjenicama ovi sudovi u toliko odluka zauzeli svoj stav, onda mi to moramo poštovati. Rezolucija UN-a je jedan pijetet žrtvama, koje je zadesila zla sudbina genocida. O tome nije trebalo podizati ovakvu priču i halabuku, već je trebalo dostojanstveno prihvatiti i ponašati se u skladu s odlukama sudova i usvojenom Rezolucijom o Srebrenici - kaže Muselimović.

I prije, ali i nakon sjednice u New Yorku, predsjednik RS Milorad Dodik nije prestao s negiranjem genocida, ali i prijetnjama “razdruživanjem” od BiH. Muselimović podsjeća da, prema Ustavu BiH, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, te ističe da sve drugo vodi u sukob.

-Kako god tumačili pozitivne zakonske odredbe, to je vrlo ozbiljno kazneno djelo. Takve stvari se moraju procesuirati, ali, nažalost, država je pokazala potpunu nemoć kad su u pitanju te isključive nadležnosti. Pravna država mora funkcionirati svaki dan, kako ujutro tako i navečer, jer bez pravne države postajemo prostor na kojem može raditi tko što hoće i kako hoće - ističe Muselimović.   

Uvjeren je, ipak, da do sukoba ne može doći jer, kako kaže, za to nitko nema snage. Osim toga, ukazuje i na nedvosmislene poruke predstavnika međunarodne zajednice, pa je jasno da će strah građana biti jedini učinak opasnih političkih poruka, jer sjećanja na zlo vrijeme još su svježa.

Bez pravne države nema stabilnosti, mira, a pogotovo nema napretka. To postaje prostor stalnog sukoba, kaže Muselimović.