Čitatelji "Nezavisnih novina" su proteklih dana glasovali za najbolje ministre putem portala www.nezavisne.com. Čitatelji su birali najbolje ministre u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Najbolji ministar u Vijeću ministara BiH za 2018. godinu je Josip Grubeša, a nagradu mu je uručio Milan Šekara, urednik portala "Nezavisnih novina".

"Biti ministar u BiH nosi jednu posebnu dimenziju. Mi u BiH imamo tri istine, tri pravde i na nama je da mi tražimo kompromisno rješenje. Hrvatski narod koji predstavljam u zajedničkim institucijama trpi nepravdu i još uvijek se borimo za političku ravnopravnost. Hvala 'Nezavisnim', stranci koja mi je dala povjerenje i svim mojim suradnicima", kazao je Grubeša.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, rođen je 4. studenoga 1978. godine u Rami-Prozoru.

Grubeša je 1997. završio nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zadru, 2002. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru, a 2011. doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Od 2003. godine radi na Filozofskom fakultetu, a od 2010. je gostujući profesor na Medicinskom i Pravnom fakultetu tog sveučilišta. Iza Ministarstva pravde BiH je veoma naporna, ali i uspješna 2018. godina.

U oblasti uređenja zakonske regulative donesen je niz zakonskih rješenja i izmjena zakona kojima se regulira vladavina prava, ponajprije kroz strukturalni dijalog, te unapređenjem i poboljšanjem zakona o sudovima, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, Tužiteljstvu BiH, Zakonu o kaznenom postupku.

U vezi sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, u Ministarstvu pravde BiH osnovan je Odjel za pružanje besplatne pravne pomoći, kojem se mogu obratiti svi građani BiH kako bi dobili pravni savjet ili pomoć.

U ovoj godini pokrenute su i web platforme s ciljem unapređenja transparentnosti rada i uvođenja novih i suvremenih pristupa u radu uprave. Na web platformama nevladine organizacije, i uopće zainteresirani građani, mogu pretraživati podatke o registriranim udruženjima i fondacijama svih registarskih tijela u BiH. Također, online mogu obaviti i predregistraciju udruženja, što doprinosi transparentnijem radu nevladinog sektora u BiH.

U 2018. ministar pravde Josip Grubeša bio je predsjedavajući Regionalne škole za javnu upravu u čijem radu učestvuju zemlje zapadnog Balkana. Zadaća ove škole je jačanje regionalne suradnje kako bi se pružila visokokvalitetna javna usluga građanima i gospodarstvu.

Ipak, kruna cjelokupnog rada Ministarstva pravde BiH u ovoj godini je konačni završetak izgradnje objekta prvog državnog zatvora u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu. Kamen temeljac za ovaj objekt postavljen je još 2006. godine, a u ovoj godini završeni su svi radovi. Ovaj projekt koštao je oko 40 milijuna eura. Zatvor bi trebao biti otvoren početkom sljedeće godine, čime će BiH dobiti najsuvremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu u odnosu na sve druge slične namjene u zemlji, ali i u ovom dijelu Europe. Ovo je jedini zatvor na razini BiH koji će ispunjavati europske standarde za smještaj osuđenih.

Ministarstvo pravde BiH ide i dalje, planovi za 2019. već su izrađeni, a jedan od njih je i plan nadogradnje objekta Tužiteljstva BiH. Gradnjom objekata Ministarstvo pravde želi jačati pravne institucije, a time i vladavinu prava u BiH.