Trojica stranačkih lidera nisu usuglasila moguće rješenje za deblokiranje izbornog procesa u Mostaru, ali su organizacije njihovih stranaka u tom gradu zadužene da u naredna dva-tri dana pokušaju usuglasiti osnovne principe.

To je novinarima kazao jedan od sudionika današnjeg trilateralnog susreta, lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, koji je razgovarao s liderima Stranke demokratske akcije BiH i Hrvatske demokratske zajednice BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Radončić se nada rješenju do idućeg tjedna, a jedan od današnjih sugovornika Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, nada se da će do četvrtka ovog tjedna biti poznato u kojoj je mjeri rješenje usuglašeno.

Prema Čovićevim riječima, ideja svih je da izbori u Mostaru trebaju biti održani 2. listopada, pa, kako on ističe, izmjenama Izbornog zakona treba pronaći rješenje.

Zajednički princip je da treba ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH, rekao je.

- Procjena je da ima smisla nastaviti razgovore danas i sutra. Siguran sam da će izbori u Mostaru biti održani 2. listopada - rekao je lider HDZ-a BiH.

 Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je s manje optimizma od sugovornika ocijenio sastanak stranačkih lidera koji je danas održan u Sarajevu u zgradi Predsjedništva BiH u pokušaju dogovora za deblokadu izbornog procesa u Mostaru.

Za razliku od Čovića, koji je siguran da će lokalni izbori u Mostaru biti održani 2. listopada, Izetbegović ne dijeli taj optimizam.

- Volio bih da bude kako je kolega rekao, ali cijenim da tako neće biti - izjavio je Izetbegović.

Prema njegovoj izjavi, prije izmjena Izbornog zakona, kao mogućeg rješenja za Mostar, treba riješiti za Bošnjake sporno pitanje dodjele gradskog građevinskog zemljišta u zonama gdje oni nisu većina.

- Nismo našli taj mehanizam. Barem principe treba prihvatiti pa krenuti s Izbornim zakonom - dodao je Izetbegović.

Nisu postignuti posebni pomaci, generalna je ocjena lidera SDA o današnjem sastanku.

Kao i Čović i Radončić, Izetbegović je potvrdio da predstoji sastanak ogranaka njihovih stranaka u Mostaru u pokušaju da one usuglase principe za rješenje koje bi potom eventualno usuglasili lideri.

Radončić je, pak, u izjavi novinarima istaknuo da izostanak dogovora o jednom pitanju ne znači automatski da je upitna i koalicija stranaka koje su lideri predstavljali na ovom sastanku.

Sastanak je održan u zgradi Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba