Predsjednik španjolske Katalonije Artur Mas potpisao je dekret prema kojem će 8. studenoga ove godine stanovnici te regije izaći na referendum i glasati o odcjepljenju od Španjolske.

Artur Mas želi da njegovi Katalonci održe referendum poput onog kakav je nedavno održan u Škotskoj, iako za to nema podršku vlade u Madridu.

Španjolski premijer Mariano Rajoy izjavio je da će blokirati održavanje takvog referenduma, javlja BBC. Rajoy i španjolska vlada poručili su da će svako glasanje biti ilegalno.

Katalonski zakonodavci su 19. rujna sa većinom glasova, 106 naspram 28 glasova, izglasali održavanje referenduma, a nazivaju ga "konzultacije".

Najbogatija regija

Katalonija, kojoj pripada i Barcelona, španjolska je najbogatija regija s najrazvijenijom industrijom. U ovoj regiji, u odnosu na druge španjolske regije, najizraženija je težnja za neovisnost.

"Ukoliko u Madridu misle da će korištenjem zakonskih okvira spriječiti volju katalonskog naroda, grdno se varaju", poručio je Artur Mas.

Teška gospodarska situacija dodatno komplicira situaciju u Španjolskoj, čija najbogatija regija želi potpunu neovisnost.

Borba za neovisnost još jedne pokrajine unutar članice EU-a sigurno će izazvati nove strahove u Bruxellesu. Podsjetimo, na povijesnom referendumu koji se održao 19. rujna većina Škota izjasnila se da želi ostati u zajednici Ujedinjenog Kraljevstva. Protiv odcijepljena Škotske od Velike Britanije bilo je 55 posto Škota, a za 45 njih posto.

Danas.hr/BBC