Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman podnio je krivičnu prijavu protiv Dragan Mektića, sada već bivšeg ministra sigurnosti BiH, za krivično djelo povreda ravnopravnosti čovjeka i građana, a u vezi sa zlouporabom položaja ili ovlasti.

Mektić je prijavljen, kako stoji u krivičnoj prijavi koja je predata Tužiteljstvu BiH, u prosincu 2019. dok je još obnašao dužnost ministra sigurnosti.

Naime, 4. prosinca Granična policija BiH dostavila je prijedlog kandidata za člana Odbora za žalbe policijskih službenika, jer je 22. studenog dotadašnjem članu Semiru Pašanbegoviću prestao radni odnos u GPBiH. Za novog člana je upravo predložen Hoffman.

Mektić je ispred Ministarstva sigurnosti, u posljednjim danima mandata, odgovorio da bi imenovanjem Hoffmana bila narušena nacionalna struktura Odbora, te je od GPBiH tražio drugog kandidata.

Hoffman u prijavi citira clan 10. Zakona o neovisnim i nadzornim tijelima policijskih struktura BiH, te tvrdi da iz njih proizilazi da njegovim imenovanjem ne bi bila narušena nacionalna struktura.

Aktuelni članovi Odbora za žalbe policijskih službenika dolaze iz sva tri naroda. Tako su iz reda Bošnjaka Samir Rizvo i Merima Šenderović, iz reda Hrvatra Željko Bogut i Ljuban Glavočanin, iz reda Srba Ljubiša Pandurević i Slobodan Krstić.

Hoffman ističe da člankom 10., točnije stavom 2. nije propisana srazmjera zastupljenosti konstitutivnih naroda, piše Klix.

Ovo je jedna u nizu krivičnih prijava koje su u zadnje vrijeme podnešene protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH. S obzirom što je sve radio u mandatu, za očekivati je kako će ih biti još.