Britanski premijer Boris Johnson u svojem govoru na proljetnoj konferenciji Konzervativaca u Blackpoolu usporedio je rusku invaziju na Ukrajinu s britanskim stanovništvom koje glasa za izlazak iz Europske unije. "Instinkt ljudi ove zemlje, poput naroda Ukrajine, jest izabrati slobodu, pri čemu je izglasavanje Brexita "nedavni slavni primjer", izjavio je Johnson.

Njegovu usporedbu osudio je Torijevac lord Barwell, rekavši kako Ukrajina želi pristupiti Uniji. "Glasanje na slobodnom i poštenom referendumu ni na koji način nije usporedivo s riskiranjem života pri branjenju zemlje od invazije. K tome, s obzirom da se Ukrajinci bore za slobodu pridruživanja EU-u, ova je usporedba luda", napisao je Barwell na Twitteru.

Lider liberalnih demokrata Sir Ed Davey poručio je da je Johnson "nacionalna sramota". "Uspoređivati referendum sa ženama i djecom koji bježe od bombi Vladimira Putina uvreda je za svakog Ukrajinca." Vođa Škotske nacionalne strane Ian Blackford je pak kazao kako su Johnsonovi komentari "koji uspoređuju po život opasnu situaciju Ukrajine s Brexitom bili grubi i neukusni i pokazuju koliko su torijevci opasno opsjednuti Brexitom".