Sjemenke lubenice su prirodni izvor mangana, fosfora, kalija, proteina, esencijalnih masnih kiselina.

Lubenicu je dugo pratila priča kako ako progutate njene sjemenke, one mogu da vam proklijaju u želucu. Danas rijetko tko vjeruje u taj mit, međutim, mnogi se pitaju imaju li sjemenke neka štetna djelovanja po organizam.

“Sjemenke lubenice prirodni su izvor mangana, fosfora, kalija, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, željeza i cinka. Ove različite hranjive stvari, poput mangana, pomažu pravilnom funkcioniranju mozga i živčanog sustava, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava probavu”, navodi jedna dijetetičarka.

I bijele i crne sjemenke sadrže vlakna, a smatra se da one koje su proklijale pružaju još više nutritivnih prednosti. Pečene sjemenke lubenice podsjećaju na sjemenke bundeve i zdrav su međuobrok.

Magneizj u sjemenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkcioniranju živaca i održavanju stabilnog krvnog tlaka. Sjemenke, također, sadrže masne kiseline koje snižavaju nivo kolesterola i smanjuju šanse za srčani ili moždani udar. Dakle, rezultati su tu: lubenica je opasna samo ako vam padne na nogu.