Nakon što je već dugi niz godina HDZ BiH, zajedno sa koalicijskim partnerima, tražio uvrštavanje u dnevni red Općinskog vijeća da datum stravičnog zločina nad Hrvatima Uzdola bude neradni dan za sve stanovnike općine Prozor - Rama, konačno je na dnevni red, ali u izmenjenom obliku, stavljena točka Dan sjećanja na žrtve Uzdola.

Ipak, začuđuje i ne možemo vjerovat da su iz ove odluke izbacili riječ "...nevine žrtve..."! Koalicija na čelu sa Esadom Dželilovićem očito nije dopustila da se ova riječ stavi u naziv ove odluke, a ona znači puno. Kako shvatiti da načelnik Ivančević i njegovi poslušnici pristaju na izbacivanje riječi "nevine"? Možemo zaključiti kako su na ovaj način izjadnačeni svi oni koji su život izgubili na Uzdolu, odnosno i oni koji su nevino ubijeni i masakrirani i oni koji su to činili, a zatim poginuli tijekom vojnih operacija.

Čuđenje može biti veće kada znamo da je biskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić još 2016.-e godine donio Odluku kojom se Uzdol proglašava „MJESTOM POSEBNOG PIJETETA ŽRTVAMA RATA“ u kojoj se također navodi da su 14. rujna 1993. godine ubijeni nevini ljudi.

Ne možemo pristati da se riječ "nevine" briše iz Odluke o Danu sjećanja na žrtve Uzdola. Zar to nisu nevine žrtve? Mi ćemo i u budućnosti inzistirati da se riječ "nevine" ugradi u ovu odluku, isključivo iz razloga da se odvoje žrtve od zločinaca.

OO HDZ BiH Rama