Jesu li Sjedinjene Američke Države pomogle Ukrajincima kako bi potopili krstaricu Moskvu koja se nalazila u Crnom moru? Brojni američki mediji objavili su da je SAD pomogao Ukrajini dijeljenjem svojih obavještajnih podataka.

Mnogi su se zapitali jesu li Amerikanci 'prešli crvenu liniju' kada je u pitanju američka potpora ukrajinskoj vojsci. Izvori CNN-a iz američkog ministarstva obrane kažu da 'crvena linija' nije prekoračena i da postoje jasne granice koje podatke su voljni dijeliti s Ukrajinom, a koje će sačuvati za sebe.

Informaciju o pomaganju u uništavanju Moskve dao je američki dužnosnik koji je kazao da je Ukrajina sama odlučila ciljati i potopiti vodeći brod ruske crnomorske flote koristeći vlastite protubrodske rakete. No, s obzirom na ruske napade na ukrajinsku obalu s mora, SAD je pružio “niz obavještajnih podataka” koji uključuje lokacije tih brodova, rekao je anonimni dužnosnik.

Pentagon sve demantira

Ubrzo nakon objave informacije oglasili su se iz Pentagona s demantijem navodeći kako nisu Ukrajini dali obavještajne podatke kako bi potopila Moskvu.

“Nismo bili uključeni u odluku Ukrajinaca da napadnu brod niti u operaciju koju su oni izveli. Nismo imali prethodnu spoznaju o namjeri Ukrajine da gađa brod”, kazao je u četvrtak navečer tajnik Pentagona John Kirby.

“Ukrajinci imaju vlastite obavještajne sposobnosti za praćenje i gađanje ruskih mornaričkih brodova, kao što su to učinili u ovom slučaju”, dodao je.