Jabuka više nije najzdravije voće. Znanstvenici s Novog Zelanda otkrili su da jedenje kivija može poboljšati raspoloženje u samo četiri dana, prema studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition.

"Odlično je što ljudi sada znaju da male promjene u njihovoj prehrani, poput dodavanja kivija, mogu napraviti razliku u tome kako se osjećaju na svakodnevnoj bazi", izjavio je suautor studije Tamlin Conner, koji predaje psihologiju na Sveučilištu Otago.

Učinci koji poboljšavaju mentalno zdravlje navodno su posljedica činjenice da je kivi iznimno bogat vitaminom C, za koji je poznato da poboljšava raspoloženje i vitalnost. Da bi testirali navodne učinke kivija na raspoloženje ljudi, tim znanstvenika proveo je prehrambeni eksperiment na 155 odraslih osoba s nedostatkom vitamina C.

Svakog dana tijekom osam tjedana sudionicima je davan ili placebo, dodatak vitamina C od 250 mg ili dva kivija, a zatim su bili zamoljeni da izvještavaju o svojoj vitalnosti, raspoloženju, kvaliteti sna i fizičkoj aktivnosti.

Istraživači su otkrili da su sudionici obje skupine izvijestili o poboljšanom raspoloženju, ali samo je skupina koja je konzumirala kivi rekla da su osjetili povećanje u samopercipiranom uspjehu. Također, ta je grupa doživjela poboljšanje vitalnosti i raspoloženja u samo četiri dana, a vrhunac su dosegnuli oko 14., 15. i 16. dana.

Znanstvenici su ove koristi pripisali visokom sadržaju vitamina C u kiviju. Sudionicima je davana sorta SunGold, koja je iznutra žuta umjesto zelena, i za koju se navodi da ima tri puta više vitamina C od naranča i jagoda.