U zemljama članicama Europske unije je od 2011. do 2020. analizirano 44.137 uzorka svježeg voća. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva pesticidima gotovo udvostručila od 2011. Uzorkovanje je pokazalo dramatičan rast zagađenih jabuka, krušaka i šljiva, sa stalnim ukupnim porastom za desetine vrsta voća.

Organizacija Pesticide action network PAN Europe u svom je izvješću komentirala desetogodišnja ispitivanja te zaključila da su zakoni EU o zabrani najštetnijih pesticida i kontaminaciji voća koja je veća nego ikad, pokazali potpuni neuspjeh, piše Agroklub.

Kruške najzagađenije

Najviše stope kontaminacije u 2020. godini imalo je jesensko voće i to kruške 49 posto, stolno grožđe 44 posto, jabuke 34 posto, šljive 29 i maline 25 posto. U izvještaju ističu da su ostaci pesticida povezani s povećanim rizikom od raka, deformitetima pri rođenju, bolestima srca i druga ozbiljna stanja, kao i toksičnost za okoliš.

Iz organizacije PAN navode da je cilj Europske unije o smanjenju pesticida unaprijed osuđen na propast.

"Voće je sve više kontaminirano jer industrija piše pravila, a službenici EU ignoriraju nekemijska rješenja", izjavila je službenica za politiku i kampanju PAN-a, Salomé Roynel.

Visoki rezidui pesticida u voću

Prema službenim anketama, više od trećine Europljana zabrinuto je zbog kontaminacije hrane pesticidima.

U tih deset godina testirano je 17.767 uzoraka jabuka. Sadržaj pesticida se na kraju ovog perioda udvostručio. Kada je u pitanju to voće, u 2020. najviše su kontaminirane one iz Nizozemske u iznosu od 71 posto, a slijede je Grčka s 54 i Portugal s 50 posto. U Hrvatskoj je stopa kontaminacije iznosila 36 posto.

Analizirano je i 10.413 uzorka kruške. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je došlo do skoro udvostručene kontaminacije pesticidima. Belgijske s stopom kontaminacije od 71 posto našle su se na prvom mjestu, a slijede ih kruške iz Nizozemske sa 70 i Portugal sa 68 posto.

Za šljive je pregledano 4.656 uzoraka, a rezultati su pokazali rast kontaminacije od 81 posto. Na prvom mjestu je Mađarska s 42 posto kontaminiranih uzoraka, zatim Grčka s 41 i Poljska s 39 posto.

Grčka je imala najviše kontaminiranih uzoraka grožđa, 56 posto, na drugom mjestu je Italija s 47, a na trećem Rumunjska s 43 posto.

U istom periodu pregledano je i 1.497 uzorka maline. Najveće zagađenje pesticidima imale su one iz Norveške sa 64 posto, a zatim slijede Poljska s 34 i Italija s 25 posto.