Jemenski Huti su najavili odgovor nakon što su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija napale 36 hutističkih ciljeva u Jemenu u drugom danu velike američke operacije protiv oružanih skupina povezanih s Iranom nakon smrtonosnog napada na američke vojnike prošlog vikenda.

Vojni glasnogovornik pokreta Huta Jaha Sarea je rekao da američki napadi "neće proći bez odgovora i posljedica". Skupina nije objavila podatke o žrtvama. Hutski mediji su napade nazvali najnasilnijim dosad.

Kasno jučer u napadima su pogođena podzemna skladišta oružja, raketni sustavi, lanseri i druga oprema koju su Huti koristili za napade na brodove u Crvenom moru, rekao je Pentagon, dodavši da je gađao 13 meta diljem zemlje.

Napadi u Jemenu odvijaju se u sklopu SAD-ove kampanje odmazde zbog ubojstva američkih vojnika

Riječ je o najnovijim vojnim djelatnostima u sukobu koji se proširio Bliskim istokom od 7. listopada, kada je palestinska militantna skupina Hamas iz Pojasa Gaze upala na jug Izraela, što je dovelo do rata koji je privukao niz oružanih skupina koje podupire Teheran.

Stanovnici su rekli da su se tijekom napada zatresle zgrade u glavnom gradu Sani, kojim upravljaju Huti. Napadi u Jemenu odvijaju se u sklopu američke kampanje odmazde zbog ubojstva trojice američkih vojnika.

SAD napao više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji

Washington je u petak započeo prvi val svog odgovora, napavši više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji povezanih s iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijama koje ona podupire, pri čemu je navodno poginulo gotovo 40 osoba.

Vojno djelovanje je povećalo zabrinutost za moguću daljnju eskalaciju sukoba. Iran zasad izbjegava bilo kakvu izravnu ulogu u sukobu, no podupire skupine koje su mu se pridružile iz Sirije, Iraka, Jemena i Libanona.

Mahjoob Zweiri, upravitelj centra za zaljevske studije na katarskom sveučilištu, ne očekuje promjenu iranskog pristupa čak ni nakon najnovijih američkih napada.

"Drže neprijatelja s onu stranu granica, daleko. Ne zanima ih izravna vojna konfrontacija koja bi mogla dovesti do napada na gradove u njihovoj domovini. Održavat će status quo", rekao je za Reuters.

Iran: Ovo je ponovo bilo kršenje teritorijalnog integriteta Jemena

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da su najnoviji napadi na Jemen očit primjer američkog i britanskog kršenja međunarodnog prava, upozorivši da bi nastavak takvih napada značio "zabrinjavajuću prijetnju za međunarodni mir i sigurnost".

"Ovo je ponovo bilo kršenje teritorijalnog integriteta Jemena te time jasno kršenje međunarodno priznatih zakona i regulacija", kazao je glasnogovornik ministarstva Naser Kanaani.

Pentagon je rekao da ne želi rat s Iranom te da vjeruje da to ne želi ni Teheran. Američki republikanci pritišću demokratskog predsjednika Joea Bidena da Iran napadne izravno.

Huti: Naši napadi su izraz solidarnosti s Palestincima u Gazi

Huti, koji upravljaju velikim dijelom Jemena, tvrde da su njihovi napadi izraz solidarnosti s Palestincima dok Izrael bombardira Gazu.

Sarea, glasnogovornik Huta, u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama natuknuo je da će skupina nastaviti sa svojim napadima.

"Ovi nas napadi neće odvratiti od našeg etičkog, religijskog i humanitarnog stava podrške za žilav palestinski narod u Pojasu Gaze", kazao je Sarea.