U ruskom gradu Sočiju održan je četvrti trilateralni summit o Siriji, a nakon sastanka lidera Turske, Rusije i Irana, Recepa Tayyipa Erdogana, Vladimira Putina i Hassana Rouhanija, objavljena je i zajednička deklaracija triju zemalja.

Čelnici ovih zemalja su u četvrtak ponovo iskazali odlučnost u suprotstavljanju separatističkim tendencijama u Siriji koji namjeravaju oslabiti suverenitet i teritorijalni integritet susjednih zemalja.

Također su ponovili da će i dalje odlučno nastaviti s naporima u cilju jačanja tripartitne koordinacije i očuvanja suvereniteta, nezavisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije, dodajući kako nitko ne bi trebao ugroziti spomenute principe.

"Naglasili su da će, ukoliko bude provedena, odluka SAD-a o povlačenju njihovih snaga iz Sirije predstavljati korak koji će služiti jačanju stabilnosti i sigurnosti zemlje u skladu s gore navedenim principima", navodi se u zajedničkoj deklaraciji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednici Turske, Rusije i Irana složili su se da je, provođenjem svih segmenata sporazuma, uključujući i dogovor iz Sočija, potrebno poduzeti konkretne korake u cilju smanjenje kršenja primirja u regiji Idliba.

Također su potvrdili odlučnost da nastave međusobnu saradnju u cilju potpunog eliminiranja svih pojedinaca, grupa, struktura i organizacija koje su povezane s ISIS-om, Al-Nusra Frontom, Al Kaidom i drugim terorističkim organizacijama koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo teroristima.

"Lideri su razgovarali i o situaciji na sjeveroistoku Sirije, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet zemlje te se složili da koordiniraju aktivnosti u skladu s postojećim sporazumima za uspostavu sigurnosti i stabilnosti ove regije", navodi se u deklaraciji.

Ponovili su uvjerenje da se vojnim rješenjem ne može okončati sukob u Siriji, napominjući da je rješenje moguće postići političkim putem u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

Čelnici triju zemalja garanta potvrdili su odlučnost da ubrzaju formiranje komisije koja bi bila zadužena za izradu novog Ustava Sirije u okviru napora da se pronađe političko rješenje za sirijsku krizu. U tom kontekstu, lideri su ukazali na važnost održavanja interakcije i suradnje sa sirijskim stranama i specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju Geirom O. Pedersenom.

U deklaraciji je izraženo zadovoljstvo oslobađanjem zatvorenika na svim stranama u okviru napora radne grupe koja radi na njihovom oslobađanju.

Apelira se na međunarodnu zajednicu, posebno UN i druge humanitarne organizacije, da povećaju humanitarnu pomoć za Siriju.

Trojica lidera su naglasili potrebu uspostave neophodnih uvjeta za siguran i dobrovoljan povratak u vlastite domove svih izbjeglica i interno raseljenih osoba koje se trenutno nalaze u Siriji.

U zajedničkoj deklaraciji iz Sočija se navodi da je donesena odluka da Turska, Rusija i Iran prodube zajedničku trgovinsku i ekonomsku suradnju.