Sjajnom izvedbom u Berlinu hrvatska najbolja atletičarka postigla je ono što nitko nikad u povijesti nije. Osvojila je peto Europsko prvenstvo u nizu i postala prva atletičarka koja je to uspjela.

Najbrojnija hrvatska atletska delegacija ikada na Europskim prvenstvima s 22 atletičara ostat će zapamćena kao i ona koju je predvodila Sandra Perković rekordom koji će rijetko tko dostići. Sandra je pobijedila u finalu bacanja diska i rekordni peti put zaredom osvojila naslov europske prvakinje.

Ove godine čekamo Europsko prvenstvo u Berlinu, znamo što lovimo i što želimo. Želim napraviti ono što nitko nikad u povijesti atletike nije napravio, a to je osvojiti peto europsko prvenstvo zaredom, rekla je hrvatska najbolja sportašica na početku tekuće sezone na bacačkom mitingu u Splitu.

I nekoliko mjeseci kasnije ostvarila je zacrtano. Sjajnom izvedbom u Berlinu naša najbolja atletičarka postigla je ono što nitko nikad u povijesti nije. Osvojila je peto Europsko prvenstvo u nizu i postala prva atletičarka koja je to uspjela. Nevjerojatan uspjeh.

I ne samo to. Postala je prva bacačica diska s tri europska naslova u nizu, zatim i s četiri, a sada i s pet. Također, do danas su samo dvije atletičarke uopće osvojile četiri zlata na Europskom prvenstvu – bacačica kugle Nadežda Čižova i daljašica Heike Drechsler.

A pazite, Sandri je 28 godina… Još niti nije došla do najboljih bacačkih godina, što su tridesete, a već je srušila nekolicinu rekorda!

Budući da se Europsko prvenstvo održava svake dvije godine, Sandra može još dodatno podebljati rekord. Samo da je zdravlja i sreće, zdravlja pogotovo, piše 24sata.hr.

Jer 19-godišnja Sandra jedva je ostala živa nakon što joj se slijepo crijevo rasprsnulo na treningu. Jedva je preživjela sepsu što joj je u daljnjem životu dalo veliku motivaciju.

Bilo je rizično dva-tri dana, život mi je visio o koncu, upalila mi se cijela utroba. Poslije su liječnici rekli da se u 90 posto slučajeva ne preživi nakon ovakve operacije. To ni mama nije znala. Eto, ja sam bila u onih deset posto. Tako je Bog htio, rekla je tada Perković.

Svaka čast Janici Kostelić i Blanki Vlašić, ali ovakva dominacija u ženskom sportu nikad do sada nije viđena. Ovako nešto nisu napravile niti velika Jelena Isinbajeva, Tirunesh Dibaba, Maria Mutola, Florence Griffith Joyner, Barbora Špotakova…

Pa ipak, kada već govorimo o rekordima, živimo u eri još jedne iznimno dominantne bacačice. Ona je već osvojila tri europska prvenstva u nizu, a sada je izniman favorit i za četvrto. Bacačica kladiva Anita Wlodarczyk prva je prebacila magičnu daljinu od 80 metara, drži svjetski rekord 82,98m i već sada je najbolja bacačica kladiva u povijesti.

Rekordna medalja Sandre Perković:

Europska prvenstva:

Zlato Barcelona 2010.
Zlato Helsinki 2012.
Zlato Zurich 2014.
Zlato Amsterdam 2016.
Zlato Berlin 2018.