Kukci imaju jak osjet mirisa, a miris kave ne vole. Taj miris postaje još intenzivniji kada se spali. Zato je talog od crne kave (ili lovorov list) savršeno rješenje protiv dosadnih krvopija, ali i drugih kukaca poput osa, pčela…

Osim toga, insekti miris dima povezuju s opasnošću i znakom da se moraju maknuti s određenoga područja, piše 24sata.hr.

Kako možete iskoristiti talog od kave i lovor?

Da biste se korištenjem taloga od kave i lovora zaštitili od komaraca i drugih kukaca, dovoljno je slijediti ovih nekoliko jednostavnih koraka.

- Osušite talog od kave (na hladnom i tamnom mjestu).
-Potom uzmite komad aluminijske folije, oblikujte je kao posudicu i u nju stavite osušeni talog.
-Izađite van i talog zapalite.
-Za dodatni učinak u talog ubacite i suhi lovorov list (i on odbija insekte kada je zapaljen).
- Neki ljudi pale samo lovorov list – on se može paliti i u kući, prenosi edrugsearch.com.

Talog od kave koristan je za svašta

Osim što spašava od uboda komaraca i najezde ostalih kukaca, talog od kave odličan kao prirodno gnojivo za biljke, kažu u Američkoj agencija za zaštitu okoliša EPA (Environmental Protection Agency).

Budući da je kava kisela, pogodovat će biljkama koje vole kiselo okruženje – na primjer, ružama, kamelijama, borovnicama… Sve što treba je pomiješati ga sa zemljom.

Također, miris kave odbija i puževe iz vrta, mrave iz kuće, buhe s kućnih ljubimaca (u tom slučaju utrljajte im malo taloga na kožu)…

U toj agenciji napominju kako promoviraju recikliranje taloga crne kave zbog zaštite okoliša.

Recikliranje kave nije samo korisno za vrtlare, već pomaže i u smanjenju količine otpada koji ulazi u odlagališta. Kada se talog kave baci na odlagalište, stvara se metan, a poznato je da je metan štetniji od ugljičnoga dioksida, drugoga stakleničkoga plina koji uzrokuje globalno zagrijavanje. Ako uspijemo zadržati talog kave izvan odlagališta otpada, korak smo bliže uklanjanju emisija stakleničkih plinova, objasnili su u agenciji EPA.

Također, savjetuju da se, ukoliko kod kuće ne pijete crnu kavu, a željeli bi doći do taloga, obratite lokalnim kafićima koji dnevno bacaju velike količine.

Zapaljen lovor podiže raspoloženje

Kombinacija kemikalija u lovorovom listu djeluje smirujuće na tijelo i psihu. Sve što trebate napraviti je zapaliti nekoliko listića u prostoru u kojem boravite i udisati taj dim. Ali, to nemojte raditi prije spavanja jer će vas miris zapaljenoga lovora razbuditi.

(www.jabuka.tv)