Veslački klub Rama prvi je veslački klub u Bosni i Hercegovini i trenutno jedini u Federaciji BiH. Najzaslužniji za osnivanje kluba su Veslački savez Zagreb i Hrvatski veslački savez sa izbornikom Srećkom Šukom koji je treninge za hrvatske veslače obavljao na Ramskom jezeru zbog idealnih uvjeta koje jezero pruža.

Tajnik VK Rama, Filip Šimunović za Pogled.ba je objasnio da su savezi zainteresirali općine Prozor-Ramu i Vrliku u Hrvatskoj za međugraničnu suradnju u projektu ‘Lake to lake’. Projekt je realiziran 2012. godine kada su obje općine dobile vrhunsku opremu za početak veslanja.

Šimunović je zadovoljan cijelom organizacijom kluba kao i mladima koji se zanimaju za ovaj ne tako razvijen sport na našem području te smatra da klub ima svijetlu budućnost.

„Od samog osnivanja kluba vlada veliko zanimanje djece i mladih, a danas imamo aktivnih 15 članova što je dovoljan broj da se klub održi i ostvari značajne rezultate“, kazao je tajnik kluba.
 

Klub već sudjeluje na mnogim regatama u Hrvatskoj na kojima su ostvarili zapažene rezultate, a svake godine VK Rama organizira i svoju vlastitu regatu „Lake to lake“.

Ugostili su brojne poznate hrvatske veslače jer ramska klima kao i čistoća jezera pogoduju veslačkom sportu.

„Kod nas su trenirali braća Martin i Valent Sinković, sestre Karla i Marcela Milošević, David Šain, Mario Vekić i ostali hrvatski veslači što je jedna velika promocija za cijeli klub ali i Ramu“, kazao je Šimunović te istaknuo kako je najpoznatiji hrvatski veslač Damir Martin glavne pripreme prije odlaska na Olimpijske igre u Riju odradio upravo u Rami.

Koliko je Ramsko jezero primaljivo za veslače dokazuje i to što se 2015. godine na njemu pripremala i juniorska reprezentacija Australije koja ima jednu od najjačih veslača svijeta za Juniorsko veslačko prvenstvo.

„Bio je to predivan prizor i iskustvo, 40 vrhunskih veslača i njihov stručni stožer. Tim koji ima prvoklasnu opremu i trenera za svaki čamac što je i u Hrvatskoj teško zamislivo, do liječničke ekipe i masera“, kazao je Šimunović.

Za pripreme u Rami su zainteresirani i Veslački savezi Novog Zelanda i Kanade, a tajnik Šimunović se i toj suradnji i nada. Više o klubu pogledajte u fotogaleriji.